Înfiorător! Capitolul la care România a speriat Europa. Din păcate, e vorba de copii

Înfiorător! Capitolul la care România a speriat Europa. Din păcate, e vorba de copii

Un raport comun realizat de Asociația Salvaţi Copii României şi Avocatul Poporului îngrozește comunitatea internațională.

România este pe primul loc în UE la mortalitatea în rândul copiilor! Astfel, țara noastră are „o rată a mortalităţii de două ori mai mare decât media Uniunii pentru populaţia între 0 și 19 ani. În România, rata mortalităţii în 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii şi adolescenţi, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60”, se arată în Raportul privind respectarea drepturilor copilului în România, făcut public marți.

Organizaţia Salvaţi Copiii arată că, în România, la nivelul anului 2018, s-au înregistrat 1214 decese ale copiilor sub 1 an, cu o rată a mortalităţii infantile (numărul deceselor raportat la 1.000 de naşteri) de 6,5.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut analiza factorilor favorizanţi, iar rezultatele arată neglijența în multe cazuri. Astfel, o parte dintre decese ar fi putut fi evitate dacă exista o mai bună monitorizare antenatală, care ar fi permis atât intervenţii în sarcină, cât şi direcţionarea sarcinilor cu complexitate mare către unităţi spitalicești echipate corespunzător. Asociația Salvați Copiii arată că multe dintre gravide nu au beneficiat de niciun fel de investigaţii prenatale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Județele cu cele mai ridicate rate ale mortalității infantile sunt Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș-Severin. În partea opusă, regăsim cu o rată scăzută județele Dâmboviţa, Ilfov, Arad, Timiş, Iaşi şi Alba, plus municipiul Bucureşti. Se observă și că rata mortalităţii infantile în mediul rural (7,9) este mult mai mare decât cea din mediul urban (5,3).

Lipsa de educație, factor de risc

Pe de altă parte, din raport reiese că procentul cel mai mare de decese la copiii sub 1 an se înregistrează în cazul mamelor fără educaţie şi/ sau a celor care au terminat doar opt clase.

Un alt factor important este și vârsta mamei, unde se observă rate mari ale mortalităţii atât la mamele minore, cât şi la cele trecute de 40 de ani. În fine, îngrijorător este și faptul că mai bine de 150.000 de copii români merg seara la culcare flămânzi!