Au crescut mini creiere umane în laborator. Spontan, au căpătat ochi care văd lumina. FOTO

Au crescut mini creiere umane în laborator. Spontan, au căpătat ochi care văd lumina. FOTO Sursa: Pixabay

Mini creierele crescute într-un laborator din celule stem au dezvoltat spontan structuri oculare rudimentare, relatează oamenii de știință într-o nouă lucrare fascinantă. 

Tehnologia stem a avansat atât de mult, încât acum oamenii de ştiinţă pot acum creşte în laborator versiuni miniaturale ale creierelor umane, aşa numitele organoide sau mini-creiere. Pe organoide s-au văzut că două cupe optice simetrice cresc, reflectând dezvoltarea structurilor oculare la embrionii umani. Acest rezultat incredibil ne va ajuta să înțelegem mai bine procesul de diferențiere și dezvoltare a ochilor, precum și bolile oculare.

„Lucrarea noastră scoate în evidență capacitatea remarcabilă a organoizilor cerebrali de a genera structuri senzoriale primitive care sunt sensibile la lumină și adăpostesc tipuri de celule similare celor găsite în corp”, a declarat neurologul Jay Gopalakrishnan de la Spitalul Universitar Düsseldorf din Germania.

Vedere de aproape a unei pete bej (organoidul creierului) cu două puncte întunecate care sunt ochii rudimentari

Acești organoizi pot ajuta la studierea interacțiunilor creier-ochi în timpul dezvoltării embrionilor, la modelarea tulburărilor congenitale ale retinei și la generarea de tipuri specifice de celule ale retinei pentru pacienți, pentru testarea personalizată a medicamentelor și terapii de transplant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organoidele cerebrale nu sunt creiere adevărate, așa cum s-ar putea să vă gândiți

Sunt structuri mici, tridimensionale, crescute din celule stem pluripotente induse - celule recoltate de la oameni adulți și transformate în celule stem, care au potențialul de a crește în multe tipuri diferite de țesuturi.

În acest caz, aceste celule stem sunt coaxiale pentru a crește în pete de țesut cerebral, fără gânduri, emoții sau conștiință. Astfel de „mini creiere” sunt utilizate în scopuri de cercetare în care utilizarea creierului viu real ar fi imposibilă sau cel puțin dificilă din punct de vedere etic - testarea răspunsurilor la medicamente, de exemplu, sau observarea dezvoltării celulelor în anumite condiții adverse.

De data aceasta, Gopalakrishnan și colegii săi căutau să observe dezvoltarea ochilor

În cercetările anterioare, alți oameni de știință au folosit celule stem embrionare pentru a crește cupe optice, structurile care se dezvoltă în aproape întregul glob al ochiului în timpul dezvoltării embrionare.

În loc să crească direct aceste structuri, echipa lui Gopalakrishnan a dorit să vadă dacă ar putea fi cultivate ca parte integrantă a organoizilor cerebrali. Acest lucru ar adăuga avantajul de a vedea cum cele două tipuri de țesuturi pot crește împreună, mai degrabă decât să crească izolat structurile optice.

„Dezvoltarea ochilor este un proces complex și înțelegerea acestuia ar putea permite fundamentarea bazei moleculare a bolilor retiniene timpurii” , au scris cercetătorii în lucrarea lor .

Lucrările anterioare în dezvoltarea organoidelor au arătat dovezi ale celulelor retiniene, dar acestea nu au dezvoltat structuri optice, astfel încât echipa și-a schimbat protocoalele. Ei nu au încercat să forțeze dezvoltarea celulelor pur neuronale în stadiile incipiente ale diferențierii neuronale și au adăugat acetat de retinol la mediul de cultură ca ajutor pentru dezvoltarea ochilor.

Teama savanților: dacă aceste creier devin „conștiente”

Savanţii încă dezbat dacă aceste creiere sunt „conştiente" sau nu, dar faptul că ar putea fi implantate cu succes în animale de laborator stârneşte un nou set de îngrijorări etice. Una dintre îngrijorările majore este legată de posibilitatea ca aceste organoide s-ar putea dezvolta la un nivel superior în interiorul animalelor de laborator, făcând dezbaterea despre conştiinţa mini-creierelor şi mai urgentă.

Implantarea unor structuri de creier uman în animale creează o arie etică spinoasă, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în legătură cu faptul că cercetările medicale ajung prea repede şi prea departe pe un teritoriu necunoscut. În acest moment, trei laboratoare au conectat cu succes organoide la vase de sânge de origine animală.

În ianuarie, cercetătorii de la Institutul Salk au dezvoltat un hibrid om-porc, generând posibilitatea că porcii cu celule umane să poată dezvolta conştiinţă umană, scrie newscientist.