Infernul pune din nou stăpânire pe Grecia. Flăcările se extind cu repeziciune. Bruxelles trimite peste 200 de pompieri la Atena. FOTO

Infernul pune din nou stăpânire pe Grecia. Flăcările se extind cu repeziciune. Bruxelles trimite peste 200 de pompieri la Atena. FOTO Sursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Un incendiu de vegetație de mari proporții, încurajat de vântul puternic din Atena, a cuprins, sâmbătă, o suburbie din sudul capitalei Greciei, au anunțat autoritățile locale. Toți locuitorii au fost obligați să evacueze de urgență zona, flăcările deteriorând aproximativ 20 de locuințe. Uniunea Europeană a decis să trimită în Grecia, pe durata sezonului estival, peste 200 de pompieri, după incendiile de anul trecut.

Autoritățile din Grecia evacuează o suburbie din Atena, în urma unui incendiu de vegetație declanșat de o stație electrică de înaltă tensiune și încurajat de rafalele de vânt puternice. Agenția elenă de protecție civilă a lansat un apel de urgență prin SMS pentru ca oamenii să părăsească Ano Voula, deoarece flăcările sunt de nestăpânit.

Zeci de locuitori din cinci cartiere din Atena au fost evacuați

Oficialii nu au raportat victime umane, însă, ulterior, au evacuat și alte patru cartiere din cauza vântului care și-a schimbat direcția și a împins frontul de foc spre orașul Vari, a declarat Grigoris Konstantelos, primarul din Voula, pentru Skai TV. Aproximativ 20 de case au loc distruse de flăcări, potrivit edilului elen.

Șase avioane cu apă, trei elicoptere și cisterne de apă municipale au sprijinit zeci de pompieri din cadrul a 20 de echipaje care au intervenit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

„Situația este foarte dificilă, iar vântul nu ajută. Atmosfera este sufocantă, avem dificultăți în a respira”, a declarat Giannis Konstantatos, primarul din Ellinikon-Argiroupoli, o municipalitate vecină, potrivit Al Jazeera.

Agenții de poliție au îndemnat localnicii să își părăsească locuințele. Pompierii au declarat pentru AFP că intensitatea vântului a mai scăzut puțin, astfel încât au speranțe că extinderea focului va mai încetini. În cursul după-amiezii de sâmbătă, un al doilea incendiu a izbucnit în apropiere de capitala Greciei, în satul Kouvaras, dar zonele rezidențiale nu au fost afectate.

Bruxelles se pregătește să trimită peste 200 de pompieri în Grecia

Vara trecută, în Grecia, cel mai sever val de căldură din ultimele decenii, pe care autoritățile l-au pus pe seama schimbărilor climatice, a condus la declanșarea unor incendii care au distrus peste 100.000 de hectare de păduri și terenuri agricole. Atunci, pagubele înregistrate au fost cele mai mari de după anul 2007, din Grecia.

Peste 200 de pompieri și echipamente tehnice furnizate de țările Uniunii Europene vor fi trimise în curând în Grecia pentru a ajuta la intensificarea luptei împotriva incendiilor de vegetație de mari proporții. Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, România și Norvegia vor lua parte la acest demers, în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE.

„În august 2021, Grecia a fost martoră la aproximativ 65 de incendii de pădure simultane pe zi, cu temperaturi medii care au depășit adesea 40℃”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic. „Prin urmare, împreună cu autoritățile elene, am convenit asupra prezenței în stand-by a peste 200 de pompieri cu înaltă calificare de pe întregul nostru continent pentru a sprijini primii respondenți naționali atunci când izbucnesc incendii”, a precizat oficialul.