Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Cluj Napoca, în data de 10 mai, și a fost semnată de Melania Bejan, soția lui Viorel Bejan, pacient transplantat, decedat în cursul acestui an, ca urmare a contactării virusului Gripei Porcine, în timp ce era internat la IUTR Cluj. În plus, la analize, s-a dovedit că Viorel Bejan era infectat cu două bacterii nosocomiale, contactate în perioada de spitalizare.

Alte două persoane care au semnat plângerea penală sunt Bianca Toth și Iulia Molnar, fiicele lui Ana Toth, decedată tot în cursul acestui an, ca urmare a contactării aceluiași tip de virus, tot în perioada internării la IUTR Cluj. În total, cinci pacienți internați la IUTR au contactat virusul gripei porcine, doi au decedat și trei au supraviețuit.

Lipsa de igienă de la Institut

Cele două persoane care au decedat, la Clinica de Boli Infecțioase, după ce au fost transferate de la IUTR, nu au fost niciodată în contact una cu cealaltă, fiind internate pe secții diferite. ”Din punctul nostru de vedere, decesul numitei Toth Ana și a lui Bejan Viorel s-a datorat în exclusivitate comportamentului necorespunzător și neglijenței manifestate de medicii în îngrijirea/supravegherea cărora aceștia s-au aflat în perioada internării în cadrul IUTR, condus de Mihai Lucan, întrucât aceștia, fiind transplantați anterior și aflându-se sub tratament cu imunosupresoare, nu aveau voie să intre în contact cu alte persoane care le-ar fi putut transmite orice virus/boală”, se arată în plâgerea penală.

Rudele celor două persoane care au decedat mai susțin că ”moartea lor se datorează în exclusivitate lipsei de igienă din cadrul IUTR Cluj Napoca, lipsei de profesionalism și de interes al personalului din Instituție și faptul că pe secția de transplantați, secție pe care a fost internat defunctul Viorel Bejan, au fost internate persoane bolnave, care puteau să transmită boala ce a dus la decesul acestora sau pacienții au intrat în contact cu personalul Institutului, cae nu și-au luat măsurile de precauție pentru a evita orice infectare a pacienților internați”, se mai arată în plângerea.

Trei săptămâni în două spitale și două infecții nosocomiale

Melania Bejan, a declarat pentru EvZ că soțul său, în perioada de spitalizare în spitalele clujene, a contactat mai multe bacterii grave. Fiecare dintre aceste bacterii poate provoca, la rândul său, moartea unui pacient care primeste tratament cu imunosupresoare, medicamente care opresc capacitatea organismului de a se apăra singur în fața acestor infecții. ”În analizele efectuate soțului meu s-a stabilit că acesta era infectat cu Piocenic, cunoscut mai degrabă sub denumirea de stafilococ auriu, o bacterie foarte urâtă și foarte rezisentă la antibiotic și Candida Krusei. Soțul meu a făcut analize complexe înainte de a fi transplantat și atunci nu avea aceste bacterii. Vă dați seama că dacă soțul meu ar fi avut aceste bacterii nu ar mai fi fost transplantat. Este clar că doar din spital a contactat aceste bacterii”, a declarat Melania Bejan.

 

Te-ar putea interesa și: