Evenimentul Zilei > Politica > Inevitabilul s-a produs! Ludovic Orban își depune demisia din grupul parlamentar PNL. „A fost făcut praf partidul”
Inevitabilul s-a produs! Ludovic Orban își depune demisia din grupul parlamentar PNL. „A fost făcut praf partidul”

Inevitabilul s-a produs! Ludovic Orban își depune demisia din grupul parlamentar PNL. „A fost făcut praf partidul”

Informație importantă a dimineții! Fostul președinte al Partidului Național Liberal (PNL) a anunțat că își depune demisia, marți, 26 octombrie, din grupul parlamentar PNL. Ludovic Orban și-a anunțat decizia de a se desprinde de colegii de partid în urmă cu cinci zile, însă mulți politicieni au pus la îndoială declarațiile fostului lider.

UPDATE: Ludovic Orban, în Plenul Parlamentului: „Începând de astăzi, m-am retras din grupul parlamentar PNL și îmi voi continua activitatea ca și parlamentar neafiliat. Motivul principal al deciziei mele este legat de ceea ce reprezentăm noi, parlamentarii României, în forul reprezentativ suprem al României.

Obligația pe care o am față de cetățenii români care au avut încredere în mine și în PNL este aceea de a-mi respecta angajamentele pe care le-am luat în campania electorală față de cetățenii români. Din păcate, astăzi, nu am altă soluție pentru a fi consecvent și pentru a-mi onora angajamentele decât de a mă despărți, sper eu temporar, de colegii din grupul parlamentar.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele patru luni depășește orice imaginație. Atâtea decizii împotriva intereselor României nu mi-a fost dat să văd într-o perioadă atât de scurtă de timp. Practic, s-a creat o criză politic artificial, din motive pe care nu le-a înțeles niciun cetățean român și sunt convins că nici dintre dvs nu înțelegeți care sunt cauzele reale ale acestei crize politice, a fost făcut praf principalul partid de guvernământ, a fost făcută praf coaliția, iar în plină criză, cetățeanul român a fost lăsat fără un guvern cu deplină capacitate de exercițiu, oferindu-se un circ politic pe care marea majoritate a populației l-a respins.

„Nu îmi dau încă demisia din PNL”

Nu pot să fiu părtaș la acest mod de a face politică. Nu accept să sufăr o operație de lobotomie pentru că doar așa aș putea asista nepăsător, pasiv, complice la acest atac la adresa interesului național. Eu sunt un om care are conștiință, care își iubește țara și ține neapărat prin această formă, decizie, o mică formă de protest față de ceea ce s-a întâmplat.

Nu-mi dau încă demisia din PNL, este partidul căruia i-am dedicat toată viața mea. Am luptat pentru ideile liberale, pentru un proiect de dezvoltare a României care să se bazeze pe valorile liberale, pe oameni corecți, cinstiți. Pentru a rămâne, în schimb, în PNL și pentru a mă întoarce în grupul parlamentar PNL, trebuie îndeplinite câteva condiții.

Un nou atac la adresa lui Klaus Iohannis

Conducerea ruptă de realitate din cauza unui nor de praf trebuie să se ducă acasă. Deputații PNL să renunțe la golf. Eu, personal, nu vreau să joc golf. PNL trebuie să se întoarcă cu fața la cetățean și cu spatele la chiriașii de la Cotroceni.

Și nu în ultimul rând, noi trebuie să fim consecvenți angajamentului pe care ni l-am luat, de a dezvolta România. Am construit o coaliție de centru-dreapta, care, așa cum a funcționat, de bine, de rău, asigura o stabilitate parlamentară, un Guvern cu capacitate de putere.

La ora actuală, nu mai avem nimic. Țara plutește în derivă pentru că cel care trebuia să stea la cârmă probabil pescuiește în momentul de față sau a fugit la schi”.

Știre inițială: Nemulțumirile lui Ludovic Orban față de PNL sunt nenumărate, însă picătura care a umplut paharul a fost propunerea ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier, în urma unor discuții de doar patru minute. Fostul lider al liberalilor a reproșat, astfel, lipsa de comunicare din partid și și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL pe data de 21 octombrie. Mulți colegi de partid, însă, au pus declarațiile acestuia pe seama unei supărări temporare și și-au exprimat rezervele cu privire la materializarea deciziei lansate în spațiul public.

Ludovic Orban își dă demisia din grupul parlamentar PNL

Marți, 26 octombrie, fostul președinte al liberalilor își va depune demisia din grupul parlamentar PNL. Ludovic Orban consideră că „PNL nu mai există” iar decizia de a-l susține pe Ciucă în funcția de premier nu a venit din „simulacrul de BEX”, ci de la președintele Klaus Iohannis.

„Decizia de a-l propune pe domnul Ciucă nu a fost luată dimineaţă la ora 10 la simulacrul de BPN al PNL, care a durat 4 minute. Asta înseamnă dezbaterea în PNL, în conducerea impusă de Klaus Iohannis. Decizia fost luată aseară, în întâlnirea de la Vila Lac, unde au participat puţini oameni la o întâlnire cu Iohannis. Până la urmă au plecat cu ce le-a ordonat preşedintele. Practic PNL nu mai există. PNL este o prelungire care nu mai ţine cont de părerile românilor, fără coloană vertebrală şi care primeşte dictatele. Înainte de Congres noi luasem o altă decizie, că nu facem nicio înţelegere cu PSD. Formula firească era să încerci să refaci coaliţia.

Pentru mine, decizia lui Iohannis de a a-l impune pe Ciucă la înţelegerea cu PSD reprezintă o trădare gravă a alegătorilor care l-au votat pe Iohannis şi PNL-ul. Eu categoric nu voi vota pentru guvernul Ciucă. Asta este picătura care a umplut paharul. Săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar PNL. Cred că omul politic trebuie să fie fidel cetăţeanului care îi încredinţează votul”, a afirmat Ludovic Orban pe 21 octombrie, atunci când a anunțat pentru întâia oară că va demisiona.

Nemulțumirile fostului lider PNL

Liberalismul a fost încălcat la Congresul PNL, în opinia fostului lider al partidului. Ludovic Orban a anunțat, de altfel, că este pregătit să pună bazele un nou partid care să respecte idealurile de odată ale liberalilor, dacă nu își va mai găsi locul în formațiunea politică ce a condus-o anterior. Actuala șefie a partidului „aproape că nu mai e PNL”.

„De duminică (n.r. ultima zi a Congresului), echipa de conducere aproape ca nu mai e PNL, nu mai are nicio legătură cu spiritul liberal, cu cultura, tradiția, democrația interna. Ce s-a întâmplat la Congres pe mine m-a marcat profund și m-a făcut pentru prima oara sa-mi pun întrebarea daca mai am ce sa caut in aceasta gașcă care a calcat in picioare lucruri fundamentale in democratie. Votul nu a fost liber, au fost 4 sisteme de control (…) A fost un cosmar, eu asa ceva n-am trait in 31 de ani. Pentru mine toti cei care au implementat un astfel de sistem reprezinta un pericol public pentru democratia romaneasca”, a declarat Orban.

Fostul lider PNL a fost întrebat dacă mai are un viitor în PNL. „Sunt un politician atipic. Sigur că mai am un viitor în viața politică. Eu mi-am construit cariera încercând nu să mă pun bine cu mărimile, cu serviciile, ci prin muncă, cu relația cu oamenii simpli, prin reprezentarea intereselor românilor. (…)

(Reporter: Eu insist – mai aveți un viitor în PNL?) Când voi fi convins că… PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric. Sunt gata inclusiv să creez o construcție politică care sa continue trecutul Partidului Național Liberal, pentru ca în momentul de față cei care conduc azi partidul nu au nicio legătură cu PNL și nu au nici legătură cu lucrurile în care eu cred”, a spus Ludovic Orban.