Inelul este realizat dintr-o singură bucată de piatră și are chipul gravat al soţiei sale Caesonia, care a fost şi ea asasinată. Inelul este atracția vedetă la o expoziție cu peste 100 de pietre prețioase gravate de Wartski din Londra.

Caesonia, care a fost interpretată de Dame Helen Mirren în drama erotică istorică Caligula în 1979, a fost asasinată aproape imediat după soțul ei Caligula – primul împărat roman asasinat în urma unei conspirații. Distrusă de durere după moartea lui, ea a oferit cu bună voie gâtul asasinului, spunându-i s-o omoare.

Pietrele nestemate vor fi disponibile la prețuri cuprinse între 5.000 și 500.000 de lire sterline. Vânzarea a stârnit interesul la nivel mondial, colecționari din Japonia stând la coadă în faţa locaţiei cu câteva zile înainte de expoziție pentru a fi primii prin la ușă.

„Inelul Caligula” a făcut parte din colecția Earl of Arundel din 1637 până în 1762, moment în care a devenit una dintre celebrele „Pietre de Marlborough”. Cuprindea 800 de bijuterii gravate, adunate de politicianul George Spencer, al 4-lea contele de Marlborough, la sfârșitul secolului 18 și începutul secolului XIX. Au fost vândute în 1875 de către John Winston Spencer-Churchill, al 7-lea duce de Marlborough, pentru a plăti reparațiile Palatului Blenheim, Oxon.

Colecția a fost cumpărată în întregime de David Bromilow, din Bitteswell Hall din Leicestershire, pentru suma princiară de 35.000 de lire sterline (echivalentul a 2,2 milioane de lire sterline la valoarea de azi). Acest inel a fost apoi vândut de fiica sa în 1899, la o licitație Christie’s din Londra, dealerului Julius Goldschmidt.

În prezent, doar un sfert din „Pietrele Marlborough” sunt contabilizate, locația restului rămânând un mister. Kieran McCarthy, directorul lui Wartski, a declarat: „Acest inel este unul dintre prestigiosele „Pietre de Marlborough Gems”, aflându-se anterior în colecția Earl of Arundel. „Este fabricat în întregime din safir şi credem că a aparținut împăratului Caligula, iar gravura o arată pe ultima sa soţie, Caesonia”, titrează Daily Mail

Gravura de pe inel

Fața gravată în lunetă se crede a fi cea de-a patra și ultima soție a sa, Caesonia, despre care se spunea că este atât de frumoasă Caligula a paradat-o în fața trupelor sale și a paradat-o dezbrăcată în fața prietenilor săi

Inelul este de vânzare pentru aproape 500.000 de lire sterline