Piața imobiliară. Salvarea pentru românii care vor să-și cumpere o casă
- Andra Puiu
- 23 iunie 2023, 07:03
Experții în creditare au explicat că piața bancară din Românai este într-o continuă mișcare chiar înainte de a fi publicată noua valoarea a indicelui ICRR. Specialiștii au spus care sunt creditele care au ajuns să aibă cele mai mici dobânzi.
Creditele ipotecare cu dobânzi fixe sunt mult mai ieftine față de creditele ipotecare cu dobânzi variabile, dar și față de creditele Prima Casă și Noua Casă. În același timp, indicele ROBOR este de aproape o lună de zile la valoarea de 6,55%, ceea ce înseamnă că dobânda creditului Prima Casă este de peste 8.55%. Este important de precizat că pe data de 1 iulie va fi publicată o nouă actulizare a indicelui IRCC, iar specialiștii în creditare susțin că va fi anunțată o scădere infimă, de la 0,005% cât este în prezent la 0,03%.
De asemenea, experții susțin că atât IRCC, cât și ROBOR nu au un ritm de scădere alert și că este destul de probabil ca în următoarele luni dobânzile să fie crescute în cazul creditelor ipotecare, Prima Casă și Noua Casă. Acest lucru înseamnă că dobânzile fixe ale creditelor ipotecare sunt mai mici decât cele variabile. Scăderea dobânzilor fixe la creditele ipotecare poate reprezenta o soluție pentru cei care vor să își cumpere propriile locuințe, dar și pentru persoanele care vor să refinanțeze creditele cu dobânzi variabile influențate de IRCC și ROBOR.
De ce băncile din România oferă tot mai multe credite ipotecare cu dobânzi fixe
„Băncile nu mai sunt dispuse să aștepte micșorarea indicilor ROBOR și IRCC, căci e clar că ritmul de scădere e lent. Așa că instituțiile bancare din România au conceput oferte de credite ipotecare noi sau de refinanțare cu dobânzi fixe, mult mai mici și mai avantajoase decât dobânzile variabile din prezent. Așadar, oamenii nu mai au niciun motiv să aștepte scăderea IRCC, acum își pot achiziționa locuințe cu credite ipotecare cu dobânzi fixe impresionant de scăzute” a explicat Valentin Anghel CEO și fondator al unei companii de brokeraj de credite.
Anghel a mai adăugat că cele mai mici dobânzi fixe pentru creditele ipotecare noi sau de refinanțare sunt de 5.89% dobânda fixă pe trei ani, iar din anul patru al creditului ipotecar dobânda devine variabilă fiind formată din marja fixă a băncii de 2.5% + IRCC. În cazul unui credit cu dobândă fixă pe cinci ani, nivelul ajunge la 5,90%. De asemenea, din anul al șaselea al creditului ipotecar dobânda devine variabilă fiind formată din marja fixă a băncii de 2.4% + IRCC.
„Scăderea dobânzilor fixe ale creditelor ipotecare reprezintă salvarea românilor deoarece pot contracta noi credite ipotecare de achiziție imobile fără ca gradul de îndatorare să mai fie o problemă. Astfel, viitorii debitori pot accesa din nou sume ale creditelor suficient de mari încât să-și cumpere exact locuințele dorite. Și pot refinanța vechile credite ipotecare, Noua Casă și Prima Casă, devenite greu de rambursat, în credite ipotecare nou-nouțe, pe dobânzi fixe mult mai mici.”, a mai spus Valentin Anghel pentru Ziare.com.
Exemplu de calcule concrete:
Calculul în cazul unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei cu dobânda variabilă legată de ROBOR VERSUS Credit Ipotecar cu dobânda FIXĂ pe trei ani arată astfel:
- Sumă creditată: 250.000 lei;
- Perioada rămasă de rambursat: 25 de ani;
- Dobânda variabilă credit ipotecar: 9.32%, adică marja fixă a băncii de 2.7% + ROBOR 3M;
- Rată credit ipotecar cu dobândă variabilă: 2153 de lei;
- Dobânda fixă pe trei ani credit ipotecar: 5.89%;
- Rată credit ipotecar cu dobândă FIXĂ pe 3 ani: 1594 de lei;
În cazul în care alegi un Credit Prima Casă VERSUS Credit Ipotecar cu dobânda FIXĂ pe tre ani, calculul arată astfel:
- Sumă credit: 250.000 lei;
- Perioada rămasă de rambursat: 25 de ani;
- Dobânda variabilă Credit Prima Casă: 8.55% + comision Fond, adică marja fixă a băncii de 2% + ROBOR 3M + comision Fond;
- Rată Credit Prima Casă cu dobânda variabilă: 2063 de lei;
- Dobânda fixă pe 3 ani credit ipotecar: 5.89%;
- Rată credit ipotecar cu dobândă FIXĂ pe 3 ani: 1594 de lei.