Inculpații-cheie din dosarul șefei DIICOT sunt căutați de DNA

Procuroarea Alina Bica și-a dat demisia din funcția de șefă a DIICOT, imediat după ce a fost arestată. Procurorii DNA vor face audieri în această săptămână pentru a verifica denunțuri incendiare.

Trei acuzați-cheie din ancheta DNA în cazul fostei șefe DIICOT, Alina Bica, sunt de negăsit. Este vorba de deputatul de Argeș, Cătălin –Florin Teodorescu (PDL), fosta șefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuța Dumitrean și Oana Vasilescu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD).

Potrivit unor surse judiciare, Dumitrean ar fi plecat de doi ani în SUA, dar după deschiderea anchetei DNA ar fi părăsit această țară, iar Vasilescu s-ar afla în Anglia. Aceleași surse au explicat că procurorii încearcă să-i găsească pe cei trei, pentru a-i cita la DNA și a-i pune sub acuzare, pentru fapte de corupție.

În cazul deputatului Teodorescu, după ce acesta va fi identificat, anchetatorii urmează să ceară aviz de ridicare a imunității la Camera Deputaților, așa cum au făcut și pentru Attila- Gabor Marko (UDMR).

Demisia

Bica a demisionat sâmbătă din funcția de procuror- şef al DIICOT, după ce a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Conducerea acestei structuri va fi asigurată de procurorul şef-adjunct, Elena - Georgiana Hosu. Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unui teren de 13 hectare, în Capitală, iar prejudiciul adus statului este de 62 de milioane de euro.

Curtea Supremă a mai decis arestarea fostului vicepreședinte al ANAF, Dragoș-George Bogdan, a afaceristului Stelian Gheorghe și a evaluatorului Emil Nuțiu.

Cum s-a ajuns la despăgubirile uriașe

Bica și ceilalți membrii ai CCSD au acceptat să-i plătească lui Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru 13 hectare, în Parcul Plumbuita, deși acel teren valora mult mai puțin. Pentru a ajunge la această sumă exorbitantă, evaluatorul a folosit trei comparații oferite de Gheorghe. Terenul a fost comparat cu zone rezidențiale din Capitală, Stadion Național (800 euro/mp) și două tranzacții din Lacul Tei (1.000 euro/mp și 1.100 euro/mp).

Inculpați: Șpăgi la evaluator și la Dorin Cocoș

Mai mulți inculpați din acest dosar au scăpat de arestare după ce au făcut mărturisiri complete la DNA. O parte din aceștia au arătat că Bica era cea care conducea de fapt ședințele CCSD și influența deciziile colegilor să voteze despăgubirile: „Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului”. Alți inculpați au explicat că Gheorghe ar fi oferit evaluatorului o șpagă de 100.000 de lei și alte 10 milioane de euro afaceristului Dorin Cocoș, pentru a-și trafica influența la ANRP.

Într-o postare pe Facebook, deputata Elena Udrea (PMP), fosta soție a lui Cocoș, a arătat că nu are niciun fel de implicare în acest caz şi că nu a vorbit niciodată cu Bica despre activitatea acesteia la ANRP: „Relația de prietenie pe care o am cu doamna Alina Bica este de notorietate publică, nu am ținut-o niciodată ascunsă și a început ca urmare a colaborării în Guvernul din care amândouă am făcut parte”

Declarații de inculpați, la DNA:

„După ce s-a nominalizat un evaluator, Gheorghe Stelian i-a dat un plic cu bani... 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, și Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 de euro, aproximativ, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului”.

„Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş”.

Cine sunt beneficiarii

1. Gheorghe Stelian (foto)  –imobiliare și turism- 46.288.238 de euro 2. Valentin Vișoiu – imobiliare și construcții - 7.035.812 de euro 3. Adrian Andrici - acționar la Universitatea Craiova - 4.196.800 de euro 4. Gabriel Gheorghe – imobiliare- 4.196.800 de euro