“Înainte, eram în grupări mafiote rivale şi ne împuşcam între noi. Acum ne închinăm aceluiaşi Dumnezeu”, spune sensei Tatsuya Shindo, fost mafiot, în prezent pastor al unei parohii care numără 100 de suflete. Cei mai mulţi dintre credincioşi sunt foşti tovarăşi sau rivali de-ai săi din mafia japoneză, cunoscută generic drept yakuza, scrie CNN.  

Shindo avea 17 ani când a fost recrutat. “Eram doar un copil care nu gândea prea profund. Şi îi admiran pe cei din yakuza pentru ceea ce credeam că sunt. Aveau sume uriaşe de bani şi un stil de viaţă impresionant. Tipii ăştia răi mi se păreau super pe atunci”, povesteşte pastorul.

Această iluzie a prosperităţii obsţinute uşor, pe căi ilegale însă, atrage anual mii de tineri care se alătură mafiei din proprie inţiativă.

Shindo spune că mulţi dintre tovarăşii săi proveneau din familii disfuncţionale iar yakuza le cultiva un sentiment de loialitate şi frăţie. Cu cât a pătruns însă mai adânc în această lume a infracţionalităţii şi crimei, a înţeles că preţul plătit este covârşitor.

“Şeful meu a fost ucis. Apoi mulţi alţii s-au omorât ca să ajungă la conducere. Un tip cu care mă drogam adesea a murit de supradoză. Alţii se omorau între ei. Multe morţi subite. Am văzut enorm de multă moarte”, mai spune pastorul.

Pieptul şi braţele sale sunt acoperite de tatuaje şi de cicatrice din vechea sa viaţă. A fost arestat de şapte ori şi a fost condamnat de trei ori la închisoare şi cam de pe la 22 de ani a stat mai mult după gratii. Spune că l-a descoperit pe Dumnezeu pe când era ţinut la izolare. A început să citească din Biblie, apoi a studiat şi a ajuns preot, cu mai bine de zece ani în urmă când a ieşit din închisoare.

Astăzi conduce o congregaţie pestriţă. “Mulţi oameni ni se alătură. Fiecare cu povestea lui, complet diferită de a celuilalt. Sunt divorţaţi, faliţi sau proscrişi. Vin, de asemenea, părinţi cărora le e dor de copiii lor, cei ai căror fii sunt în închisoare sau cei care au fost excluşi de societate după ce au fost acolo. Este locul potrivit pentru a începe o viaţă nouă”, mai spune fostul membru al yakuza.

Sensei Shindo a botezat 100 de persoane, inclusiv pe mama sa, Yoshimi Shindo, care vine la slujbă, cu mândrie şi credinţă, duminică de duminică.

“Când s-a întors din puşcărie mi-a cerut iertare şi mi-a spus “am supravieţuit pentru tine, mamă”. Am decis să iert şi să uit ce a fost în trecut. Iar acum sunt foarte, foarte fericită”, povesteşte Yoshimi.