Evenimentul Zilei > Actualitate > Incredibil. Țarul Putin, speriat. Cere ajutorul armatei. Lumea moare pe capete. Cât de gravă este situația din Rusia
Incredibil. Țarul Putin, speriat. Cere ajutorul armatei. Lumea moare pe capete. Cât de gravă este situația din Rusia

Incredibil. Țarul Putin, speriat. Cere ajutorul armatei. Lumea moare pe capete. Cât de gravă este situația din Rusia

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia ar putea avea nevoie de ajutorul armatei pentru a construi spitale de campanie pentru pacienții COVID-19, în vreme ce ţara se luptă cu o creștere a infecțiilor care a dus la închiderea locurilor de muncă la nivel național.

„Situația din țară este foarte dificilă”, a spus Putin în timpul conversaţiei cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și altor membri de rang înalt. „Peste 40.000 de cazuri (pe zi). Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.

„Vă rog să… continuați să oferiți sprijin serviciului medical civil dacă este necesar. Folosiți-vă abilitățile în construcții pentru că este nevoie să construiți unități medicale”, a cerut Putin disperat.

Kremlinul, preocupat de suprasolicitarea medicilor care tratează bolnavi de COVID-19 în Rusia

Ţara înregistrează cel mai mare număr de morți din Europa asociate acestei boli, a decretat o săptămână nelucrătoare pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus. Preşedintele Vladimir Putin a cerut armatei să construiască mai multe facilităţi medicale pentru ca Rusia să poată face faţă creşterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19. Aceste noi facilităţi trebuie să preia din povara asupra sistemului sanitar, a spus Putin într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu.

Potrivit lui Peskov, medicii care lucrează în zonele roşii în spitale fac faţă unui stres emoţional şi fizic extrem, într-un context de creştere a numărului de noi contaminări.

Rusia a înregistrat în ultimele 24 de ore 40.042 de noi cazuri de infectare şi 1.155 de decese

Rusia a raportat peste 8,5 milioane de infecții de la începutul pandemiei şi 239.693 de decese asociate COVID-19, fiind ţara cu cel mai mare număr de decese cauzate de noul coronavirus din Europa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat o perioadă nelucrătoare din 30 octombrie până pe 7 noiembrie, la nivel naţional, pentru a încetini răspândirea contaminărilor. La Moscova, cel mai mare focar epidemic din Rusia, această perioadă a început mai devreme, joi, fiind închise şcolile, saloanele de înfrumuseţare, sălile de sport, magazinele şi alte servicii considerate neesenţiale.

Propagarea rapidă a COVID-19 în Rusia este facilitată în special de rata slabă de vaccinare a populaţiei, pe fondul neîncrederii ruşilor faţă de vaccinurile locale, doar 32,6% dintre ruşi fiind vaccinaţi cu schemă completă.

O soluţie reală pentru a opri cazurile grave de boală şi cazurile mortale este vaccinarea, a insistat luni preşedintele rus Vladimir Putin.

La rândul său, şefa Agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, i-a îndemnat pe ruşi să profite de zilele nelucrătoare pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Chiar dacă rata de mortalitate a scăzut, este încă prea devreme să se vorbească despre o stabilizare, a avertizat ea.

Fostul premier rus Dmitri Medvedev a subliniat într-un editorial publicat luni în Rossiskaia Gazeta că trebuie majorată de urgenţă rata de vaccinare. „Dacă nu vom găsi mijloacele de a-i convinge pe oameni că actualul lor comportament este iresponsabil, chiar anti-social, ne-am putea confrunta cu vremuri şi mai dificile, a atenţionat Medvedev, potrivit reuters.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.