Actele de punere sub învinuire a procurorilor și polițiștilor judiciariști de la DNA Ploiești sunt un adevărat cutremur pentru lumea anchetelor. Faptele descrise în procesele verbale apărute în Evenimentul Zilei, Incisiv de Prahova sau cele prezentate în emisiunea Controverse de pe B1TV sunt mult mai tulburătoare când sunt prezentate în limbajul rece al procurorilor de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, chiar mai intrigante decât au părut atunci când ele erau simple dezvăluiri de presă, negate de oficialii de atunci ai DNA.
Acuzația cea mai gravă este, fără îndoială, cea de ”constituire de grup infracțional”, un grup infracțional care, între 2013 și 2016, a acționat pentru a-și ”paradi” adversari locali, denunțătorii, dar și pentru a schimba scena politică la nivel național, vezi constrângerea pentru a obține denunțuri împotriva lui Victor Ponta, când acesta era premier, Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță sau Mircea Cosma.
Din actul de acuzare al lui Mircea Negulescu, poreclit ”Portocală” sau ”Zdreanță”, după epitetul pe care îl aplica persoanelor care-i intrau în vizor, apar și alte acuzații. Cea mai degradantă pentru statutul de procuror este că a vrut să-și folosească în mod abuziv a funcției în scop sexual. Victima sa este, potrivit actului de învinuire, deputata Andreea Cosma, fiica unui inculpat celebru al ”unității de elită”, Mircea Cosma.
De exemplu, el este acuzat de ”complicitate la represiune nedreaptă (...) constând în aceea că, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a contribuit la reținerea și formularea propunerii de arestare preventivă a persoanei vătămate Cosma Mircea, în calitate de inculpat, știind că este nevinovat, în dosarul penal nr. 183/P/2013 al DNA ST Ploiești.
Cosma era atunci președintele Consiliului Județean și unul dintre cei mai influenți oameni din județ, numărându-se și printre cei mai importanți lideri naționali ai PSD. Negulescu e ”complice”, dar procesele verbale îl identifică și pe autor: ”Onea Lucian-Gabriel (...) este acuzat de represiune nedreaptă (...) constând în aceea că, în calitate de procuror al DNA – Serviciul Teritorial Ploiești a dispus reținerea și a solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a persoanei vătămate Cosma Mircea, în calitate de inculpat, știind că este nevinovat, în dosarul penal nr.183/P/2013.”
Onea este fostul șef al DNA Ploiești, considerat de procurorul Adina Florea (autoarea acestui dosar, dar și propunerea ministrului Justiției pentru șefia DNA) drept unul dintre inițiatorii grupului infracțional.
Pe 11 februarie 2014, Mircea Cosma a scăpat de arestare, pentru că i s-a făcut rău după o noapte petrecută în arest, fiind reținut de Onea.
Rămânem la procesul verbal de învinuire a lui Lucian Onea și mai găsim o faptă despre care eu cred că este o noutate absolută în Justiția din România: ”fals intelectual (...) constând în aceea că, în calitate de procuror al DNA - Serviciul Teritorial Ploiești, care a instrumentat dosarul penal cu nr. 150/P/20114 privindu-i pe inculpații Ispas Constantin, Saghel Mihai Emanuel și Rădulescu Ionuț Adrian, a emis ordonanța de autorizare provizorie a supravegherii audio, video și prin fotografiere din 9.08.2015 cunoscând că informațiile care urmau să fie transpuse în mijloace de probă erau puse la dispoziția organelor judiciare de martorul Tănăsescu Cătălin Adrian.”
Adică un procuror este acuzat că a emis o ordonanță de supraveghere, susținând că e vorba de o situație atât de urgentă încât nu mai e timp să fie sesizat judecătorul, doar pentru a introduce într-un dosar al șefului DGA (unul dintre serviciile secrete ale MAI) Ploiești, pentru că asta era funcția lui Ispas în 2015.
Intervievat în emisiunea Controverse, Ispas a spus ieri seară că în august 2015 el știa că i se pregătește ceva și a mers în audiență la procurorul general de atunci, Tiberiu Nițu. Nițu nu a apucat să verifice informațiile lui Ispas, el fiind mazilit de la conducerea Ministerului Public sub pretextul unui dosar penal clasat abia în 2018.
De unde știa Ispas că i se pregătea ceva? El a spus că în martie 2015 s-a dus la șeful său, comandantul structurii centrale a DGA, raportând fapte comise de procurorul Negulescu. Prin aprilie, susține Ispas, a aflat că ”Portocală” se lăuda în cârciumă că știe că Ispas l-a reclamat și că va avea grijă de el.
Ispas a fost arestat în august 2015, iar despre raportul său despre Negulescu a aflat că a ajuns la DNA central și apoi clasat.
Procuroarea Elena Cerasela Răileanu, acuzată și ea în dosarul Adinei Florea, este suspectată de trei infracțiuni de represiune nedreaptă, pentru reținerea și trimiterea în judecată a persoanelor nevinovate Ispas Constantin, Seghel Mihail Emanuel și Rădulescu Adrian Ionuț.
Ofițerul de poliție judiciară Nicolae Adrian Chiriță este și el acuzat de complicitate la fals intelectual (autorul principal fiind Lucian Onea) pentru că ”a redat rezultatele supravegherii audio, video și prin fotografiere conform ordonanței de autorizare provizorie din 9.08.2015 cunoscând că actul procedural era contrafăcut iar informațiile care urmau să fie transpuse în mijloace de probă erau puse la dispoziția organelor judiciare de martorul Tănăsescu Cătălin Adrian.
În fine, culmea ironiei, Mircea Negulescu este acuzat de trafic de influență în beneficiul unui afacerist local, Constantin Vlad, zis Șomerul, cel care apare în primele înregistrări compromițătoare date publicității cu ”Portocală”! El este acum acuzat că ”în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și-a traficat influența pe care o avea asupra lucrătorilor de poliție care efectuau urmărirea penală în dosarele care aveau ca obiect infracțiuni la regimul silvic în scopul favorizării numitului Vlad Constantin, zis ”Șomerul”, de la care a primit în mod repetat sume de bani.”
Ca o simplă completare trebuie spus că pe 11 ianuarie 2019, chiar când fuseseră emise aceste procese verbale, Șomerul a fost bătut în Sinaia de doi indivizi. Poliția din oraș efectuează o anchetă.