Nici nu s-au instalat bine în bănci, după preluarea noului mandat, că deputații și senatorii s-au pus pe treabă. Opt parlamentari PSD au un proiect de lege prin care propun declararea zilei de 10 octombrie - Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti.
”Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti va fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice prin organizarea şi sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului”, au explicat în proiect cei opt inițiatori- senatori și deputați.
Pentru organizarea manifestațiilor, parlamentarii le propun autorităților centrale și locale să acorde sprijin logistic și financiar.
”Propunerea legislativă privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti va avea efect pozitiv, pe termen lung, asupra producătorilor agricoli, prin valorificarea propriilor produse către consumatori şi stimularea acestora pentru a produce calitativ şi cantitativ pentru viitor”, se mai arată în expunerea de motive
De-a lungul timpului, parlamentarii s-au întrecut să depună proiecte de lege inedite, unele dintre ele făcute în glumă. Vă amintim doar câteva dintre ele, depuse în mandatul trecut:
- Instituirea unei Zile Internaţionale a Bunicilor, a Zilei Naţionale pentru Egalitate Salarială sau a Zilei Ambulanţei s-au numărat printre priorităţile aleşilor.
- Deputatul Bogdan Diaconu a depus un proiect de lege care prevede „alinierea indemnizaţiei parlamentarilor la nivelul salariului minim pe economie”, iar calculul pensiilor să se facă la acest cuantum.
- O altă propunere legislativă inedită a privit acordarea unor facilităţi cu caracter cultural cu ocazia celebrării căsătoriilor de lungă durată. Mai exact, proiectul prevede că soţii care sărbătoresc împlinirea a 25 de ani, respectiv 50 de ani de la căsătorie pot beneficia de bilete gratuite pentru maxim două evenimente la teatru, muzeu, operă sau filarmonică.
- Propunerea legislativă „un copac pentru fiecare copil” care priveşte toate localităţile de peste 15.000 de locuitori, prevede ca „în termen de 6 luni de la înregistrarea fiecărei naşteri, primăriile vor asigura plantarea câte unui copac pentru fiecare copil nou-născut.”
- Legea „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”. Propunerea i-a aparținut deputatului independent Remus Cernea, care a parafrazat un citat din faimosul roman-satiră „Ferma animalelor”, de George Orwell. A fost o lege-protest care conţine un singur articol şi a vizat localitatea Pungeşti şi protestele din localitate. „Toţi oamenii sunt egali, dar unii oameni sunt mai egali decât alţii”- prevede proiectul de lege, parafrazând fraza „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale ca altele”.