Rezultatele unui nou studiu efectuat de Institutul American de Fizică demonstrează că păstrarea unei distanțe de 2 metri este insuficientă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Cercetările au arătat că picăturile de salivă se pot răspândi mai mult de cinci metri în cinci secunde, dacă există o ușoară briză, de aproximativ 4 km/h.

Persoanele scunde sunt cele mai expuse

Profesorul Dimitris Drikakis, unul dintre autorii studiului publicat în revista Physics of Fluids, a declarat că adulții mai scunzi și copiii ar putea avea un risc mai mare de a se infecta, doarece sunt mai aproape de traiectoria picăturilor.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat simulările computerizate ale modului în care tusea ar determina ca picăturile de salivă să se miște prin aer, ținând cont de modul în care se dispersează și de interacțiunile moleculelor de salivă și aer.

S-a ţinut cont de efectele umidității și temperaturii aerului din jur

„Fără viteza vântului, picăturile cad la pământ la mică distanță de persoana care expiră sau tușește. Prezenta analiză arată că intervalul nu poate depăși distanța de un metru”, au declarat autorii studiului.

”La o viteză a vântului între 4 km/h și 15 km/h, am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanțe de până la șase metri, cu concentrații descrescătoare, în direcția vântului. Constatările noastre implică faptul că, în funcție de condițiile de mediu, distanța socială de doi metri poate să nu fie suficientă”, informează sciencefocus.com.

Dr Clarke, participant la studiu: „ Tusea este una dintre cele mai sigure metode de a răspândi şi infectata dacă ești bolnav”. „Așadar, dacă ai tuse, rămâi acasă până când ești sănătos – și dacă tușești pe neașteptate când ești afară, tuşeşte în cot. Apoi du-te acasă și rămâi acolo”, a sfătuit expertul.

O tuse umană: particulele purtătoare de boală ale picăturilor de salivă care provin din tuse nu călătoresc mai mult de 2 m în spațiu cu o viteză aproximativă a vântului. Mediul a fost considerat a fi la temperatura ambientală, presiune și umiditate relativă de 20 oC, 1 atm și 50% cu temperatura la sol la 15 oC. Picăturile din figură au fost reduse pentru vizualizare. © Cu amabilitatea profesorului Dimitris Drikakis și a doctorului Talib Dbouk de la Universitatea din Nicosia, Cipru
Când nu există vânt, picăturile de salivă, în roșu, nu se împrăştie mai mult de 2 m
Picăturile de salivă pot parcurge distanțe mari, în funcție de condițiile de mediu precum viteza vântului, temperatura, presiunea și umiditatea. Vântul arătat care sufla de la stânga la dreapta la viteze de 4 km / h (sus) și 15 km / h (jos) poate transporta picături de salivă până la 6 metri. Picăturile din figură au fost reduse pentru vizualizare. © Cu amabilitatea profesorului Dimitris Drikakis și a doctorului Talib Dbouk de la Universitatea din Nicosia, Cipru