Incredibil! A fost descoperită dovada cu cea de-a doua crucificare. Imaginile sunt fabuloase. FOTO

Incredibil! A fost descoperită dovada cu cea de-a doua crucificare. Imaginile sunt fabuloase. FOTO Sursa: Pixabay

Specialistul de la Universitatea Cambridge, Corinne Duhig, a declarat că descoperirea  este „aproape unică” cu dovada unei crucificări, a doua din lume, în care s-a păstrat cuiul care a străpuns osul celui crucificat.

Așezarea a fost descoperită de Albion Archaeology, cu sediul la Bedford, care a început să sape în 2017. Au găsit cinci mici cimitire în care au fost îngropați 40 de adulți și cinci copii, unii fiind din aceleași familii.

Unul dinte scheletele scoase la suprafață a atras atenția în mod deosebit, când arheologii care au făcut săpăturile şi au observat că avea un cui bătut în osul călcâiului, fiind dovada clară că a fost crucificat.

Cimitirele au fost datate din secolele III-IV d.Hr.

Într-un mormânt, a fost descoperit scheletul unui bărbat cu un cui care trece prin osul călcâiului drept. Au fost găsite și alte răni, ceea ce sugerează că bărbatul a suferit înainte de a muri, iar picioarele sale aveau semne de infecție sau inflamație cauzate fie de o tulburare sistemică, fie de legat sau de cătușe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuie în osul călcâiului

Cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, bărbatul a fost îngropat cu mâinile încucișate pe piept, așezat pe o structură de lemn, probabil un catafalc. Experții susțin că este cea mai bună dovadă fizică a unei crucificări în lumea romană.

Cuiele folosite la crucificare – o metodă de pedeapsă capitală în care victima este legată sau fixată în cuie de o bârnă de lemn și lăsată săa târne până moare – sunt arareori găsite, în principal pentru că de cele mai multe ori victimele nu erau înmormântate și pentru că, contrar credinței populare, crucificarea se făcea mai ales prin legare cu sfoară.

Cuie în osul călcâiului

Aceasta este cea mai palpabilă dovadă a crucificării

Analiza cu radiocarbon a datat scheletul între anii 130 și 360 a.D., ceea ce înseamnă că are o vechime cuprinsă între 1.661 și 1.891 de ani. Analiza genetică arată că nu este înrudit cu niciunul dintre ceilalți peste 40 de oameni îngropați în mormintele descoperite, dar că făcea parte din populația băștinașă.

Omul din Fenstanton avea un cui bătut în călcâiul drept (foto), care i-a străpuns osul și care a rămas intact după atâta timp.

Descoperirea este singura dovadă fizică a unei crucificări în nordul Europei și a doua din lume

În 1968 a mai fost descoperit un os de călcâi cu un cui bătut în el pe un șantier din Israel, însă nu atât de bine conservat și, mai mult, a fost subiectul unor controverse. Pe lângă acestea, au mai fost raportate două urme de crucificări, în Italia și în Egipt, însă fără a fi descoperite și cuiele, ci doar urmele care ar fi putut fi lăsate de ele în os.

Scheletul omului răstignit

Arheologul Kasia Gdaniec, vorbind în numele echipei din Cambridgeshire, a declarat: „Aceste cimitire și așezarea care s-a dezvoltat de-a lungul drumului roman de la Fenstanton aduc noi descoperiri în cercetarea arheologică. Cunoaștem destul de multe despre crucificare: cum se practica, unde și când se practica și așa mai departe, din izvoare documentare. Dar aceasta este prima dovadă palpabilă când vedem cum se făcea, de fapt”, a declarat expertul, potrivit BBC