Doar steagurile de la ferestrele puburilor mai amintesc de "nunta secolului", britanicii arătându-se mai interesaţi de evenimentele internaţionale.
După câteva luni în care presa britanică a acordat spaţii ample căsătoriei Prinţului William, imediat după eveniment, atenţia asupra proaspătului cuplu a început să se estompeze.
Sâmbătă noaptea şi duminică, jurnalele de ştiri acordau spaţii ample bombardamentelor trupelor NATO asupra reşedinţei liderului libian Muammar Gaddafi, beatificării Papei Ioan Paul al II-lea sau dezastrului din SUA, amintind doar în treacăt de plecarea cuplului proaspăt căsătorit cu elicopterul (într-o direcţie necunoscută) şi de faptul că luna de miere a fost amânată deoarece locotenentul de aviaţie Walles trebuie să se întoarcă la munca sa de pilot de cercetare şi salvare din cadrul aviaţiei britanice.
Nunta nu se mai regăsea nici măcar în discuţiile celor care pierdeau vremea la terase. Viaţa în Marea Britanie a revenit la normal şi doar steagurile agăţate la câte o fereastră sau deasupra uşilor de acces în puburi mai amin teau de ziua anterioară.
Ştirea că Prinţul William şi-a amânat luna de miere suscită încă interes. De la începutul lunii octombrie a anului trecut, atunci când şi-a terminat antrenamentul de doi ani ca pilot RAF, prinţul a participat la mai multe misiuni de salvare, de fiecare dată ocupând prima pagina a cotidienelor din regat. Prima sa misiune a fost recuperarea unui bărbat care suferise un atac de cord pe o platforma de extracţie din Marea Nordului şi a avut loc la două săptamâni de la terminarea trainingului. Nici titlul nobiliar de Duce de Cambridge, acordat în urma căsătoriei, şi nici apartenenţa la Familia Regală nu-i dau moştenitorului coroanei drepturi în plus faţă de colegii săi din Royal Air Forces.
Despre cheltuielile de nuntă
Contrar imaginii perfecte afişate de televiziuni, căsătoria Prinţului William nu a reprezentat un motiv de bucurie pentru o mare parte dintre supuşii coroanei, fiind înregistrate foarte multe obiecţii, mai ales cu privire la cheltuielile făcute din bugetul Marii Britanii pentru organizarea acestui eveniment. Deşi familia Middleton şi Casa Regală au anunţat că vor suporta cheltuielile legate de nuntă, s-au găsit nenumărate voci critice.
Reformele nepopulare făcute de guvernul Cameron, lipsa locurilor de muncă, reducerea sub tanţială a numărului beneficiarilor de ajutoare sociale, majorarea taxelor percepute de universităţi, de până la 9.000 de lire pe an, şi creşterea preţurilor, în special la combustibili - unde au atins un maxim istoric - au avut ca rezultat scăderea interesului pentru Casa Regală. Contrar aşteptărilor, însă, vocile celor care susţin înlocuirea monarhiei cu o republică nu au reuşit să se facă auzite, dovedind ca societatea britanică nu este încă dornică de schimbare.
"Isterie" doar la Londra
Dacă la sfârşitul săptămânii trecute Londra a devenit neîncăpătoare din cauza sutelor de mii de oameni care au ţinut cu tot dinadinsul să fie prezenţi la primul eveniment regal desfăşurat în ultimii 30 de ani, pentru unii este semnificativ faptul că restul Marii Britanii a fost pustiu, aglomeraţia obişnuită în centrele marilor oraşe englezeşti fiind înlocuită de o linişte spartă doar, din loc în loc, de petrecerile private prin care cei care nu au reuşit să ajungă în metropolă au ţinut să-şi arate susţinerea pentru moştenitorul coroanei Regatului Unit.
Cei mai mulţi au profitat de ziua liberă pentru a-şi scoate familiile la iarbă verde sau pe litoral, cu toate că apa mării nu a depăşit câteva grade Celsius. Sutele de mii de oameni prezenţi în capitală reprezintă doar o mică parte din populaţia Marii Britanii, plus că nu trebuie uitat faptul că o mare parte dintre cei care au participat la ceremonie au venit, de fapt, din afara graniţelor.
Câţiva taximetrişti plictisiţi, strânşi în jurul gării din Newark, un mic oraş de provincie, făceau glume pe seama proaspătului cuplu, întrebându-se dacă, în contextul economic actual, cei doi au reuşit să economisească destul pentru luna de miere. Ironiile vin în contextul în care foarte mulţi dintre "supuşi" aleg să nu-şi oficializeze relaţiile din cauza dficultăţilor financiare. "Eu şi partenera mea suntem împreună de peste 20 de ani şi avem 3 copii. Nu ne-am gândit să ne căsătorim, pentru că organizarea unei nunţi ne-ar afecta serios bugetul familiei. Consider că s-a acordat prea mult interes acestei nunţi. Da, trebuia mediatizat într-un fel sau altul, dar ar fi trebuit să se ţină cont şi de dificultăţile prin care trecem. Nouă ni se cere să facem economii, să ne plătim taxele, în timp ce milioane sunt cheltuite pe evenimente mondene, acţiuni militare şi ajutoare externe", spune unul dintre taximetrişti.
FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI, LA LONDRA
Principele Radu a postat fotografii pe Facebook
Regele Mihai s-a aflat, la Westminster Abbey, alături de fiica sa, Principesa Margareta. Deşi trebuia să le fie aproape şi Principele Radu, acesta nu apare în fotografiile pe care le-a postat atât pe contul său de Facebook, cât şi pe blogul său. Absenţa principelui din catedrală a suscitat discuţii în presa română. EVZ a solicitat o lămurire, dar Biroul de presă al Casei Regale nu a explicat încă situaţia.
Cele patru zile petrecute la Londra au fost pentru Familia Regală a României pline de evenimente. Printre altele, Regele Mihai a semnat în cartea de aur a "City of London", la Guildhall. Sir Gavyn Arthur, cel de-al 675-lea Lord Primar al Londrei, a oferit un dineu în avanpremiera evenimentului din 10 mai, când Regele Mihai I al României va fi decorat cu ordinul "The Freedom of the City of London".