Evenimentul Zilei > Actualitate > Incident deasupra Mării Negre. Avioane militare ruse interceptate de forțele NATO în apropierea spațiului aerian românesc
Incident deasupra Mării Negre. Avioane militare ruse interceptate de forțele NATO în apropierea spațiului aerian românesc

Incident deasupra Mării Negre. Avioane militare ruse interceptate de forțele NATO în apropierea spațiului aerian românesc

Alianţa Nord-Atlantică a anunțat vineri că avioanele militare canadiene detaşate în România au interceptat, joi, alături de colegii români, două aeronave militare ruse, deasupra Mării Negre. 

Incidentul a avut loc în apropierea spațiului aerian al României.

„Detaşamentul canadian trimis în România de la începutul lunii septembrie a efectuat prima operaţiune de interceptare, în cadrul misiunii intense de poliţie aeriană. Avioane de tip CF-188 Hornet, alături de colegii din Forţele Aeriene Române au interceptat două avioane ruseşti de tip Suhoi Su-24 care zburau pe 23 septembrie deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României”, a comunicat vineri Alianţa Nord-Atlantică.

Este protejată integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice

„Sunt foarte mândru de faptul că întreaga Forţă de reacţie – Echipa România a demonstrat abilităţi militare de nivel mondial, adaptate în mod ideal executării misiunii intense de Poliţie Aeriană. Prin toate eforturile de susţinere a operaţiunilor aeriene zi şi noapte, această identificare vizuală a aeronavelor este un exemplu extraordinar despre modul în care Canada ajută NATO şi România să protejeze integritatea spaţiului Alianţei Nord-Atlantice”, afirmă locotenent-colonelul Corey Mask, comandantul Forţei de Reacţie Aeriană din Canada, titrează Adevărul.

De altfel şi avioanele britanice de luptă Eurofighter Typhoon au interceptat pe data de 22 iunie avioane de luptă ruseşti Su-24 Fencer şi Su-30 Flanker care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României dinspre Marea Neagră. Aeronavele ruseşti nu informaseră despre planurile de zbor şi nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, preciza NATO.   Reamintim că detaşamentul canadian, alcătuit din 140 de militari şi şase avioane CF-188, a ajuns pe 8 septembrie la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde realizează misiuni de Poliţie Aeriană Întărită la Marea Neagră, în următoarele trei luni.

Detaşamentul canadian l-a înlocuit pe cel britanic care a executat, în ultimele patru luni, misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră cu patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, alături de piloţii români.

Cu o lună în urmă, două avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, care se află în România în misiune de poliție aeriană, au fost ridicate azi de la sol și au interceptat deasupra Mării Negre un avion rusesc care se îndrepta spre spațiul aerian românesc.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: