Editura Evenimentul si Capital

Închisorile comuniste: locul unde Nașterea se unea cu Învierea Domnului. Zeghea ce a născut Sfinții neamului român

Autor: | | 0 Comentarii | 1514 Vizualizari

Învierea. Suntem între marile Sărbători: Nașterea Domnului, pe de o parte, și Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, mai apoi.

Prag dintre Colind și Plugușor cu Sorcovă, punte între An vechi și Nou An. Și dacă tot poposesc în amintirea Noului și Vechiului, cum să pot trage cortina în ignoranță peste ei, colindătorii noștri cei mai onești, cei mai frumoși din ceruri, însângerați pe pământul străbun, dar încununați de corola muceniciei în acel Dincolo pe care îl străvedeau încă de aici ?!

Dar pentru noi, cei pentru care ei au ales ne-lepădarea, pentru noi nu este totuna. Avem datoria de a ne aminti că acești frumoși, curați români au petrecut ceasuri de Sfânt Crăciun primind cu bucurie întru Hristos „daruri” de torturi, „cadouri” de umilințe, înnobilați de haina - ea însăși mărturisitoarea zeghei. Dar justa lor așezare în credință transforma tortura în binecuvântare și umilința în cărare spre scormonitoarea asumare a iertării și a dăruirii. Ei rămân dincolo-de-Clipă; faptul că ne mai amintim de ei sau nu, nu îi atinge și nu îi dezrădăcinează de Cer, ei dăinuiesc în cele ale lui Hristos.

„Oamenii care știu să rabde suferința”

În lucrarea „Spre Tabor”, vol II (Curățirea), Părintele Ilarion Felea, întemnițat la Caracal, Arad, Timișoara, București, Gherla și Aiud, unde și-a și găsit sfârșitul pământesc, ne lăsa mărturie peste veac: „Oamenii care știu să rabde suferința sunt cei mai tari, sunt eroii credinței și ai virtuții. «Arborii care trăiesc în umbră cresc moi și nu dau fructe bune, în vreme ce aceia care trăiesc la soare, care au crescut în vânt și au înfruntat intemperiile, au deodată coroana mult mai viguroasă.» (Epistola XV). Voința lui Dumnezeu lucrează prin voința omului. Dumnezeu este atotputernic prin desăvârșirile Lui. Omul e atotputernic prin libertatea voinței lui. Curajul, răbdarea în suferință, eroismul, martiriul sunt virtuți de înaltă însemnătate, care toate se întemeiază pe voința morală. Fără voință nu se deschide nicio inimă și nu se face niciun pas pe scara desăvârșirii”.

„Celula neagră”

Noaptea de Ajun și zilele de Sfânt Crăciun sunt dintotdeauna verigi - chei de timp, când minunile dospesc în cele mai înduhovnicite streșini de cuget și de inimi. În lagărele comuniste, însă, ruga și subțirimea trăirii sufletelor contopeau Cerurile cu iadul închisorii, gratiile și suferința fiind transformate mistic în trepte pe scara mântuirii de Neam. „Omenia și caracterul au reușit să înnobileze până și acel loc...” avea să constate dreptul român Grigore Caraza.

Ne întâlnim astfel cu Părintele Iustin Pârvu într-unul din Ajunurile petrecute în temnița Aiudului. În timpul sărbătorilor, paza în jurul celularului se dubla. În acea seară, Părintele împreună cu cei 3 frați de celulă au decis să rămână în rugăciune, dar pentru că alături de ei, un preot și un student la Teologie cântau colinde, temnicerii au confundat celulele, urmând 2 săptămâni de izolare în „celula neagră”, metamorfozat sub adânca rugăciune a Părintelui Iustin în timp fără-de-Timp, de adevărată pocăință, înțeleasă profund, cu rost de metanoia, de prefacere a lăuntrului.

„Te iubesc din toată inima mea”

Din file de lăcrimat Crăciun, au rămas, de asemenea, mărturiile memorabile ale lui Richard Wurmbrand şi cele ale lui Ioan Ianolide despre sfârşitul martiric al Părintelui Gherasim Iscu, în prima zi de Crăciun, când în chip de neînțeles, torționarul comunist şi victima sa, Părintele Gherasim, au plecat împreună din această lume. În aceeași zi, Părintele Gherasim îl ruga pe Sfântul închisorilor comuniste, Valeriu Gafencu, să îl poarte în rugăciune, iar apoi și-a dat duhul. Redau un fragment din cutremuratoarea relatare:

„Aşa se întâmplase că schingiuitorul, care chinuise pe acest preot fusese şi el bătut de către tovarăşii săi, şi-şi dădea sufletul. În timpul nopţii mă deşteaptă zicând:

A murit chiar de ziua lui! Vestea care a socat Romania!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI