Editura Evenimentul si Capital

Dosarul închisorilor secrete ale CIA de pe teritoriul României, dezbătut la CEDO (II)

Sala de desfășurare a procesului Al Nashiri vs România, în timpul audierilor publice din 29 iunie 2016
Autor: | | 2 Comentarii | 928 Vizualizari

Statul român se judecă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu palestinianul Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri, care susține că a fost torturat într-o închisoare în România, în 2004. Vă prezentăm mai jos pledoariile acuzării și apărării în acest caz

După cum relatam în numărul de vineri, 13 ianuarie 2017, al Evenimentului zilei, Catrinel Brumar, agentul guvernamental al României la CEDO la vremea respectivă, a explicat poziția guvernului de la București pe această problemă.


FOTO: Catrinel Brumar, agentul guvernamental român la CEDO, în sala de dezbatere de la Strasbourg, în iunie 2016Răspunderea statului român

În ceea ce privește responsabilitatea statului român, Brumar a spus că potrivit legilor internaționale, pentru ca o acțiune să fie clasificată drept „nedreaptă” și să angajeze responsabilitatea statului, trebuie să poată fi atribuibilă statului. Poate fi vorba fie de o implicare directă într-o acțiune nedreaptă în plan internațional, fie de informații indirecte, că statul, exercitându-și jurisdicția asupra teritoriului său, nu ar trebui să ignore săvârșirea unor acte ilegale între granițele sale. „Este necesar să distingem, din perspectiva responsabilității statului, diferite scenarii ale comportamentului său: potențialul său acord de a pune un spațiu la dispoziția unui alt stat; cunoștințe legate de scopul exact al operațiunii; exercitarea autorității statului în legătură cu acel spațiu; permisiunea de folosire a teritoriului său în activități ce încalcă drepturile omului”, a spus Brumar.

A permis cu bună știință?

Nu a fost prezentată nicio informație, documente sau alte dovezi, ale organizațiilor internaționale sau surse neguvernamentale care să indice că autoritățile române au pus în aplicare și au condus, singure sau în cooperare cu alt stat, un astfel de centru de detenție al CIA.


FOTO: Manuela Ludușan, judecător secundar pentru agentul guvernamental al României la CEDO (consilier)Nu există dovezi că autoritățile române au acceptat expres, în cunoștință de cauză, după ce au fost informate despre scopul activităților ce urmau să aibă loc în acel spațiu, să pună la dispoziție un loc în acest sens.

Guvernul nu neagă existența programului de detenție operat de CIA, faptul că reclamantul a făcut parte din program sau tratamentul la care a fost supus, nici nu neagă decolarea și aterizarea mai multor curse aeriene pe aeroporturile românești. Dar guvernul român consideră că nu există nicio dovadă pentru a demonstra cel mai mic grad de cunoaștere a așa-ziselor scopuri ascunse ale zborurilor respective.

Polonia, condamnată definitiv pentru „complicitate” în 2015

Agentul guvernamental al României la CEDO, Catrinel Brumar, a amintit, în pledoaria sa, că petentul, în procesul deschis împotriva Poloniei, în 6 mai 2011, a afirmat că a fost mutat de la Guantanamo Bay la Rabat, apoi la o altă închisoare a CIA, în România, cândva după 27 martie 2004. Așadar, deși reclamantul știa despre presupusa implicare a României în programul detențiilor secrete, cel puțin din 2011, s-a adresat autorităților române și CEDO doar un an mai târziu. Al Nashiri a explicat această întârziere, arătând că doar în 8 decembrie 2011 au apărut detalii privind localizarea precisă a închisorii din România, dar nu specifică de ce localizarea exactă a închisorii era importantă pentru a depune cererea.

Decizia CEDO, conform căreia Polonia a găzduit pe teritoriul său închisori secrete ale CIA, a devenit definitivă în 17 februarie 2015, după ce instanța a respins solicitarea de reexaminare a verdictului, depusă de guvernul polonez.

Cazul Poloniei, dezbătut la Strasbourg în 2014

CEDO a condamnat Polonia la plata unor compensații bănești, de câte 100.000 de euro, pentru un palestinian și un saudit, deținuți într-o închisoare CIA de pe teritoriul său, între 2002-2003.Autoritățile de la Varșovia sunt obligate să finalizeze rapid o anchetă penală, pentru a stabili dacă oficiali polonezi se fac vinovați că au permis ca pe teritoriul țării să funcționeze o închisoare a CIA.

Curtea a fost sesizată de avocații palestinianului Abu Zubaydah și ai sauditului Abd Al Rahim Al Nashiri, care au susținut că autoritățile, „în totală cunoștință de cauză și în mod deliberat”, au autorizat CIA să-i țină pe cei doi în secret și să-i tortureze în special prin tehnica „simulării înecului”.

Autoritățile ar fi asigurat „securitatea, logistica și condițiile cerute de CIA”

Reprezentanții legali ai României în acest proces au susținut că, în privința zborurilor care ar fi suspecte, era vorba despre curse non-comerciale private, care au fost tratate în consecință. „Au fost emise chitanțe pentru toate serviciile, fișe pentru navigarea aeriană și note de plată pentru manipularea la sol. Zborurile sunt incluse în arhivele controlului aerian. Statul român nu poate fi, în nicio circumstanță, declarat vinovat că ar fi emis vreun permis fals de aterizare, așa cum s-a întâmplat în cazul Al Nashiri vs Polonia”, a explicat Carmen Brumar.

Audieri în timpul anchetei

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI