Editura Evenimentul si Capital

DOSARUL ÎNCHISORILOR SECRETE ALE CIA de pe teritoriul României, dezbătut la CEDO (I)

Fostul sediu al ORNISS, unde s-a spus, în 2011, că s-ar fi aflat centrul de detenție CIA din București FOTO: AGERPRES
Autor: | | 5 Comentarii | 1553 Vizualizari

Scandalul prezenței în România a centrelor secrete de detenție CIA a revenit în actualitate, zilele trecute, când directorul cotidianului România Liberă, Sabin Orcan, a scis un comentariu pe Facebook, din care lasă să se înțeleagă că generalul SRI Florian Coldea ar fost implicat în operațiunea închisorilor CIA din România. Subiectul este unul sensibil în România, iar la CEDO se judecă un proces pe această temă.

Unul dintre deținuții din închisoarea americană de la Guantanamo Bay din Cuba , Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri (foto dreapta), a dat în judecată statul român, pentru că i-ar fi încălcat drepturile, atunci când a permis CIA să aibă închisori pe teritoriul său, unde se practica tortura.


FOTO: Reclamantul Al-Nashiri este reprezentat de Amrit Singh, Diana-Olivia Hatneanu (centru), Rupert Skilbeck și Nancy Hollander, consilieriProcesul se desfășoară la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, audierea publică a avut loc în 29 iunie 2016 și urmează ca judecătorii să se pronunțe în curând.

Trei capete de acuzare

Al Nashiri susține că a fost victima unei acțiuni de extrădare extraordinară, a CIA, prin transfer extrajudiciar către închisorile secrete din diverse țări, printre care România și Polonia.

El spune că a fost deținut în România, din 12 aprilie 2004 până la o dată necunoscută, înainte de 6 septembrie 2006, și înainte de a fi transferat și închis la Guantanamo.


FOTO: Catrinel Brumar, agentul guvernamental român la CEDO, alături de colegii și consilierii săi, prezenți în sala de dezbaterePentru detenția din România, autoritățile de la București și-ar fi dat acordul ca el să fie interogat, iar în timpul detenției a fost torturat.

Plângerile lui Al Nashiri, în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului, se referă la trei probleme principale: rele tratamente aplicate în România, în timp ce se afla în custodia SUA; transferul ilegal din România și eșecul României în a desfășura o anchetă eficientă asupra circumstanțelor care au permis detenția, relele tratamente aplicate și transferul său de pe teritoriul românesc.


FOTO: Judecătorii Secției 1 a Curții Europene pentru Drepturile Omului, în ședința de audiere a pledoariilor în cazul Al-Nashiri vs RomâniaRele tratamente, tortură

În ceea ce privește relele tratamente și detenția în România, el susține că autoritățile române au încălcat mai multe articole: articolul 3 (interzicerea torturii), articolul 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolul 8 (dreptul la respectarea familiei și a vieții private) din Convenție, pentru că au permis tortura și detenția secretă pe teritoriul țării.

În ceea ce privește transferul său din România, Nashiri spune că, deoarece a știut și au permis cu bună știință transferul său, în ciuda unor argumente substanțiale de a crede că exista un risc real de a fi condamnat la moarte, România i-a încălcat drepturile menționate în articolul 2 (dreptul la viață) și articolul 3 al Convenției, precum și Protocolul nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea) din Convenție.


FOTO: Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al NashiriÎn plus, el consideră că România i-a încălcat dreptul de a apela la o cale de atac eficientă, prevăzut de articolul 13, pentru că nu a realizat o anchetă eficientă referitoare la situația sa.

Terțe părți

Cererea sa a fost depusă la CEDO în 1 iunie 2012. Curtea a comunicat plângerea guvernului român și a pus întrebări ambelor părți. Au avut dreptul și timp la dispoziție pentru a interveni în procedurile scrise, ca terțe părți: raportorul special al ONU pentru protecția drepturilor omului în lupta antiteroristă; Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Amnesty International și Comisia Internațională a Juriștilor și firma britanică de avocatură Howard Kennedy Fsi LLP.

Cine este Al-Nashiri și cum s-a raliat Al-Qaeda

Abd Al Rahim Hussayn Muhammad Al Nashiri este un saudit, născut în 1965. A fost capturat în Dubai, în 2002, și spune că a fost în detenție secretă a CIA, în așa-numitele „locații negre” din Afganistan, Thailanda, Polonia, Maroc și România, înainte de a fi transferat la închisoarea SUA de la Guantanamo Bay.


FOTO: Catrinel Brumar FOTO: AGERPRESAl Nashiri a plecat în Afganistan, la începutul anilor ,90, pentru a participa la atacurile contra rușilor, în regiune, în vremea în care americanii îi susțineau pe mujahedini în astfel de acțiuni.

Întâlnirea cu Osama

În 1996, a plecat în Tajikistan și Jalalabad (Afganistan), unde l-a întâlnit pe Osama bin Laden, care a încercat să-l convingă să se alăture organizației Al-Qaeda, dar Al Nashiri a refuzat, pentru că i-a displăcut ideea de a-i jura credință lui bin Laden. A plecat în Yemen, unde a început să se gândească la acte teroriste împotriva intereselor SUA.

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI