"Închidem spitalele şi mergem acasă"

Şefii mai multor spitale anunţă că îşi închid porţile fiindcă nu mai au bani de la asigurări pentru ultimele luni din an. Şanse să-i primească în totalitate nu prea sunt.

Mai multe unităţi medicale de prestigiu din ţară anunţă că nu vor mai putea acorda asistenţă medicală bolnavilor în cel mult două săptămâni fiindcă nu mai au bani de la casele de asigurări. Situaţia ar puta fi salvată de o rectificare bugetară, care în anii trecuţi, în situaţii similare, a acoperit lipsa fondurilor.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe anunţă însă că nu au în plan aşa ceva. Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune a găsit o soluţie pentru a asigura bani pentru luna noiembrie.

Fără bani de medicamente, materiale sanitare şi hrană

La Cluj, dacă nu se face o rectificare de buget până la 15 noiembrie, majoritatea spitalelor de clasă 1 se vor închide.

"Am primit bani pentru primele două săptâmăni din această lună şi aşteptăm rectificarea bugetară. Lunile noiembrie şi decembrie nu sunt acoperite de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate. Eu cred că problemele se vor rezolva deoarece în fiecare an, spre sfârşit, au existat aceste discuţii, altfel închidem spitalul şi mergem acasă", spune Cristian Ciortea, directorului Spitalului Judeţean Cluj, cel mai mare din România. Tot Ciortea spune că dacă banii nu vor veni atunci va exista o situaţie critică.

Banii asiguraţi de Casa de Asigurări de Sănătate Cluj pentru spitale din judeţ acoperă doar plata salariilor. Pentru celelalte cheltuieli legate de întreţinerea, de hrana pacienţilor sau de achiziţia de medicamente şi materiale sanitare nu mai rămâne niciun leu. Spitalul Clinic Judeţean are 1.777 de paturi, peste 3.000 de angajaţi, iar pentru buna funcţionare a acestuia sunt necesari, în fiecare lună, peste 2,4 milioane de euro. "AM funcţiona la limita de avarie şi cu 1.9 milioane de euro, dar nu cred că în ultimele luni am primit aceşti bani", a mai spus Ciortea.

Directorul CAS Cluj, Emilia Groza a declarat pentru EvZ că spitalele mici, cele de gradul lV, au primit finanţare pentru toată luna noiembrie, în timp ce marile institute sau spitale, au primit doar pentru primele două săptâmăni.

Cine nu rectifică bugetul să îşi asume închiderea

Şi în Capitală, situaţia e dificilă. Şeful Insitutului de Cardiologie "C. C Iliescu", unde sunt internaţi anul 14.000 de bolnavi, a anunţat ieri că de luna viitoare instituţia se închide din lipsa fondurilor.

"Pentru luna noiembrie mai sunt bani doar de salarii, iar în decembrie avem 87 de lei. Nu mai avem finanţare de la Casa de Asigurări. Anul trecut, s-a întâmplat la fel, în ultima parte a anului. Am avut însă un fond de rezervă de un milion de euro, pe care l-am folosit. Anul acest, nu mai avem nicio rezervă. Sperăm însă că se va găsi o soluţie, astfel încât spitalul să nu fie închis", ne-a declarat managerul Şerban Bubenek.

Nici la Spitalul Universitar, unul dintre cele mai mari din ţară, situaţia nu e mai bună. "Noi mai avem resurse la limita existenţei, din ce am economisit. Chiar şi cu un contract normal nu e în regulă finanţarea. Dar nu cred că situaţia se va rezolva pentru că nu avem de unde să primim mai mulţi bani", spune managerul Cătălin Cârstoiu.

La Spitalul "Sf. Maria" din Capitală, directorul Narcis Copcă admite că situaţia este mai bună decât în alte unităţi, însă "pentru a nu ajunge la faliment e necesară îndeplinirea a două condiţii: 1. rectificare bugetară pentru acoperirea lunii decembrie şi 2. rectificare bugetară din bugetul primăriei Bucureşti. Oricare nu rectifică bugetul, să îşi asume responsabilitatea pentru închiderea unităţilor sanitare." "Lunile noiembrie şi decembrie nu sunt acoperite de casa de asigurări. Aştepăm rectificarea." CRISTIAN CIORDEA, directorul Spitalului Judeţean Cluj

MINISTERUL DE FINANŢE

"Nu e programată nicio rectificare bugetară"

"Vom transfera aproximativ 150- 160 milioane lei din decembrie pentru luna noiembrie pentru rezolvarea problemelor de finanţare a spitalelor. În felul acesta finanţarea pe luna noiembrie va fi rezolvată", a precizat ieri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă. El anticipează probleme de finanţare pentru luna decembrie, dar spune că va încerca să le rezolve săptămâna viitoare cu Ministerul Finanţelor (MF).

Oficialii ministerului nu sunt însă prea optimişti. "Bani se pot da doar dacă se face o rectificare bugetară. Deocamdată, nu este niciuna anunţată în perioada următoare", potrivit lui Cristian Marin, purtătorul de cuvânt al MF. Citiţi şi:

  • Cel mai mare insitut de cardiologie din ţară, la un pas de închidere