Evenimentul Zilei > International > Începe vânătoarea în Afganistan. 5 milioane de dolari recompensă pe capul talibanului care s-a proclamat șef al securității din Kabul
Începe vânătoarea în Afganistan. 5 milioane de dolari recompensă pe capul talibanului care s-a proclamat șef al securității din Kabul

Începe vânătoarea în Afganistan. 5 milioane de dolari recompensă pe capul talibanului care s-a proclamat șef al securității din Kabul

Noul șef taliban al securității pentru Kabul, Khalil Ur-Rahman Haqqani, este căutat de americani de mai mult de 10 ani pentru activități teroriste.

Mai mult ca americanii au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce la capturarea sa. Cu toate astea, talibanul nu ezită să dea interviuri și să asigure pe toată lumea că talibanii lucrează la restabilirea ordinii în Afganistan.

„Putem oferi siguranță poporului afgan”

„Dacă putem învinge superputerile, cu siguranță putem oferi siguranță poporului afgan”, a declarat Khalil Ur-Rahman Haqqani într-un interviu acordat Al Jazeera.
Spusele liderului taliban sunt puse la îndoială de atacul recent organizat de ISIS-K în apropierea aeeroportului din Kabul.

În efortul lor de prelua puterea în Afganistan, talibanii au făcut situația de securitate mult mai grea prin eliberarea prizonierilor din închisori – inclusiv a unor luptători care fuseseră închiși în lbaza aeriană Bagram,.

De altfel, alți doi lideri talibani au declarat într-un interviu că cea mai mare gafă a lor a fost „eliberarea a mii de prizonieri, printre care comandanți puternici ai Statului Islamic,. Erau oameni foarte bine pregătiți și acum se organizează. ”

Talibanii înșiși nu au fost niciodată desemnați de guvernul SUA ca organizație teroristă, dar rețeaua Haqqani, care are legături strânse cu Al Qaeda și cu serviciile de informații pakistaneze, deține de mult acest calificativ.

Haqqani a fost antrenat de CIA

Rețeaua Haqqani, despre care oficialii spun că funcționează ca o orgamizație de crimă organizată, a fost acuzată de răpirea mai multor americani pentru răscumpărare.

Khalil Haqqani a ocupat funcția de șef de operațiuni al grupului, susține Doug London, care a condus operațiunile antiteroriste ale CIA în Afganistan înainte de a se retrage în 2018. Haqqani este cel care a aprobat atentatele sinucigașe împotriva forțelor americane și a civililor afgani. Haqqani a fost antrenat de CIA, pe vremea când agenția i-a înarmat și sprijinit pe mujaheidini împotriva trupelor sovietice, scrie nbc.news.com.
Haqqani a fost desemnat terorist de către guvernul SUA în 2011 sun acuzația că „a acționat și în numele al-Qaida și a fost legat de operațiunile teroriste al-Qaida”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: