Începe vaccinarea cu a treia doză de coronavirus, marți, 28 septembrie, a persoanelor cărora le-a fost administrat rapelul de cel puțin șase luni de zile. Campania va debuta la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, unde mai multe cadre medicale vor fi imunizate. Vaccinarea cu cea de a treia doză se va efectua doar cu seruri dezvoltate pe bază de ARN Mesager.
Vaccinarea cu a treia doză. Cine se va imuniza
La Institutul Matei Balș se va imuniza prima dată managerul unității medicale, medicul primar de Boli Infecțioase Cătălin Apostolescu. La eveniment va fi prezent și președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, se va vaccina cu a treia doză de ser imunizator la Centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Persoanele care vor să se imunizeze cu a treia doză de vaccin trebuie să aibă cel puțin șase luni de la administrarea rapelului vaccinului anti-COVID-19.
Cum se administrează a treia doză de vaccin
Pentru că vaccinarea cu a treia doză se va efectua doar cu seruri dezvoltate pe bază de ARN Mesager, persoanele imunizate inițial cu AstraZeneca vor primi unul dintre vaccinurile companiilor Pfizer&BioNTech sau Moderna, potrivit agerpres.
Persoanele imunizate cu Johnson & Johnson nu trebuie să se vaccineze cu cea de-a treia doză având în vedere că administrarea acestui tip de ser a început, în România, pe data de 4 mai.
„Cea de-a treia doză va fi recomandată, nu va fi obligatorie”, a precizat președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță.
Românii care sunt vaccinați și au trecut și prin boală nu mai trebuie să se vaccineze. Administrarea noii doze se va face cu programare pe platforma de vaccinare sau prin prezentarea la un centru de vaccinare.
„În ceea ce privește persoanele sub 18 ani, dacă nu sunt afecțiuni cronice, încă nu s-a decis care va fi strategia. Tocmai de aceea așteptăm recomandarea EMA”, a transmis Valeriu Gheorghiță. Persoanele care nu sunt vaccinate cu nicio doză de vaccin au, însă, prioritate la imunizare.
Cum te programezi pentru vaccinare
1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
2. Selectați secțiunea „Beneficiari”:
a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea;
4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.