Evenimentul Zilei > Politica > Începe marea confruntare între USR şi PLUS. Nu primesc presa şi nici nevaccinații. Cine este candidatul surpriză
Începe marea confruntare între USR şi PLUS. Nu primesc presa şi nici nevaccinații. Cine este candidatul surpriză

Începe marea confruntare între USR şi PLUS. Nu primesc presa şi nici nevaccinații. Cine este candidatul surpriză

A început bătălia pentru funcții de conducere între USR şi PLUS. Iar cea mai mare surpriză este că a apărut un candidat surpriză care scrie poezii pentru Dan Barna și Clotilde Armand.

Liderii USR PLUS se reunesc, sâmbătă, în ședința Comitetului Politic, unde vor discuta despre guvernare, candidaturi și organizarea Congresului din octombrie.  La ședință va fi prezentată o evaluare a celor opt luni în Guvernul Cîțu. Mai mult, se va discuta despre lipsa reformelor și posibila ieșire de la guvernare.

Întrunirea are loc la Teatrul Naţional din Bucureşti. Doar persoanele vaccinate pot participa

Ordinea de zi a Comitetului Politic cuprinde prezentarea stadiului angajamentelor USR PLUS din programul de guvernare, a candidaturilor la preşedinţie şi a listelor pentru Biroul Naţional, precum şi o dezbatere a unor amendamente la statut.

Dan Barna și Dacian Cioloș se bat nu doar pentru a câștiga alegerile online pentru șefia USR PLUS, ci și pentru majoritatea în Biroul Național. Structura de conducere a partidului are 24 de membri (+președintele), care se vor alege de pe cele trei liste de candidați, la Congresul din 2 octombrie.

Candidatul surpriză: Este cel care scria poezii pentru Dan Barna, Florin Cîțu sau Clotilde Armand

Pentru funcția de președinte și-au depus candidatura Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău. În afară de cei trei, vrea să intre în competiție și Fănel Necula, membru USR Râmnicu Sărat. Acesta a candidat în iunie pentru șefia USR-PLUS Buzău și este un adevărat personaj în partid. Necula scrie pe pagina sa de Facebook poezii pentru Dan Barna, Florin Cîțu sau Clotilde Armand. Însă, până vineri seara Necula nu a transmis toate documentele, iar validarea candidaturii sale va fi discutată în Comitetul Politic, susțin surse din partid.

Listele înscrise pentru Congres:

-Dan Barna – „La Guvernare 2024”

-Dacian Cioloș – „Uniţi, reuşim”

-Irineu Ambrozie Darău – „Împreună USR-PLUS”

Lista lui Dan Barna este formată doar din membri USR și pe ea se regăsesc miniștri, primari, lideri ai unor filiale importante sau vectori de imagine. Lista are 31 de membri și a fost publicată de ministrul Cristian Ghinea, care candidează în echipa colegului său din guvern.

„Începem campania internă. Am început cu Dan Barna când eram un partid mic și ne-am făcut mari. Fac parte din echipa „USR PLUS la Guvernare 2024” pentru Biroul Național.”, a scris Ghinea.

Lista lui Dacian Cioloș este formată din Anca Dragu, Vlad Voiculescu, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Alin Mituță sau miniștrii PLUS din Guvern, Ioana Mihăilă și Ciprian Teleman.

Câțiva lideri ai USR PLUS au anunțat „a treia cale” în partid.

Platforma „Împreună USR PLUS” are scopul să rupă voturi și să obțină o parte din locurile din Biroul Național, astfel încât echipa lui Barna să nu aibă o majoritate clară. Pe lista Grupului de la Brașov se regăsesc membrii și de la USR și de la PLUS, printre care Allen Coliban, primarul din Brașov, Cătălin Teniță, apropiat de Dacian Cioloș, europarlamentarul Nicu Ștefănuță sau deputatul Mihai Polițeanu. Cei din tabăra lui Dan Barna văd apariția acestei liste ca pe o încercare a lui Dacian Cioloș de a mai rupe voturi din USR.

„Cioloș cere ieșirea de la guvernare ca să puncteze în partid, dar când vine vorba să participe la ședințele coaliției ca să își exprime nemulțumirile, nu vine. A participat la o singură ședință de coaliție în ultimele șase luni”, au declarat surse din USR, pentru Digi24.ro.

Subiectul ieșirii de la guvernare este alimentat și de noua tabără apărută în partid

„Am dat dovadă de lipsă de fermitate, ba uneori chiar de o relaţie de servitute în raport cu PNL şi UDMR. (…) 80% dintre membrii USR PLUS sunt de părere că participarea pe mai departe la guvernare trebuie condiţionată de reformele fundamentale propuse românilor”, declara deputatul Mihai Polițeanu, la lansarea Platformei „Împreună USR-PLUS”.

Decizia că doar persoanele vaccinate pot participa astăzi la întrunire, a stârnit dispute în partid, atunci când Cioloș a contestat decizia luată anterior, potrivit căreia la Congres pot participa doar cei care s-au vaccinat.

Copreședintele USR PLUS a susținut că sunt oameni care nu se pot vaccina împotriva COVID-19, cu condiții de sănătate preexistente care au contraindicație pentru vaccin, motiv pentru care trebuie schimbată această hotărâre.

Propunerea sa, votată de colegii din PLUS, nu a întrunit suficiente voturi încât să fie adoptată, iar decizia finala a rămas ca la Congres să participe doar cei care fac dovada vaccinării, relatează Digi24.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.