Evenimentul Zilei > International > Începe lupta pentru mâncare. Așa ceva nu s-a mai văzut de la război. Oamenii sunt debusolați
Începe lupta pentru mâncare. Așa ceva nu s-a mai văzut de la război. Oamenii sunt debusolați

Începe lupta pentru mâncare. Așa ceva nu s-a mai văzut de la război. Oamenii sunt debusolați

După Brexit, Marea Britanie suferă o criză de aprovizionare. Rafturile sunt goale în mai toate magazinele, iar o nouă politică de marketing prinde contur. Supermarketurile pun pe raft decupaje din carton care să imite produsele proaspete. În acest mod determină clienții să intre în magazin, aceștia având impresia că rafturile sunt pline în ciuda crizei.

Situația nu este deloc una amuzantă, însă criza de aprovizionare din Marea Britanie a stârnit un val de glume în mediul online. Unele supermarketuri și-au schimbat politicile, iar în loc să lase rafturile goale, ei pun fotografii cu produsele care ar fi trebuit să se afle acolo. Conform informațiilor celor de la The Guardian, Tesco folosește decupaje de carton pe care le aranjează frumos în lăzile destinate fructelor și legumelor. Morcovii, portocalele, strugurii și sparanghelul, toate din carton, au provocat un val de glume pe rețelele de socializare.

„Mmm, fotografii delicioase cu sparanghel”, a scris un internaut pe Twitter.

„Îmi place că sparanghelul creşte aşa bine în Marea Britanie. Climatul nostru îi prieşte, sunt sigur”, a comentat un alt internaut pe Twitter.

Marea Britanie este în plină criză de șoferi și de lucrători agricoli, ceea ce a dus și la probleme pe partea de aprovizionare. Lipsa personalului face ca stocurile de fructe și legume să fie redus simțitor, în multe magazine de peste ocean acestea lipsind cu desăvârșire.

Bryan Roberts, analist de vânzări la Shopfloor Insights, susține că decupajele de carton au devenit extrem de populare în supermarketurile din Marea Britanie. Acesta a declarat că unele magazine sunt prea mari în comparație cu marfa pe care o au acum disponibilă în raft, iar din acest motiv recurg la diverse trucuri pentru a umple magazinele. „A devenit ceva destul de banal. Şi nu doar din cauza penuriei, ci şi pentru că multe dintre magazine sunt acum pur şi simplu prea mari”, spune el.

Tesco confirmă zvonurile legate de fotografii și explică situația

Reprezentanții lanțului de magazine au decis să ofere o explicație cu privire la situația prezentată în social media. Aceștia au confirmat prezența decupajelor în lăzile cu legume și fructe, însă susțin că acțiunea nu are legătură directă cu criza de aprovizionare din Marea Britanie. Cartoanele sunt pentru a menține stocurile mai proaspete și pentru a reduce risipa de alimente.

O explicație a fost dată și în ceea ce privește decupajul de carton folosit pentru produsele mai scumpe. Detergenții, ginul sau pudra proteică sunt printre produsele care au fost înlocuite cu fotografii. Reprezentanții lanțului de magazine susțin că în acest caz au fost folosite pentru a preveni furturile. Ele prezintă clienților disponibilitatea în magazinul respectiv, urmând ca produsul să fie comandat și ridicat de la casă, susține Tesco.