Evenimentul Zilei > Social > Începe FEST-FDR2018: 23 de spectacole – teatru, muzică, dans, teatru acrobatic la înălțime, teatru cu păpuși de statura unui om
Începe FEST-FDR2018: 23 de spectacole – teatru, muzică, dans, teatru acrobatic la înălțime, teatru cu păpuși de statura unui om

Începe FEST-FDR2018: 23 de spectacole – teatru, muzică, dans, teatru acrobatic la înălțime, teatru cu păpuși de statura unui om

La Timișoara începe sâmbătă FEST-FDR2018, singurul festival din România dedicat dramaturgiei naționale. Anul acesta, festivalul lansează o provocare atât creatorilor cât și publicului, plasând toate evenimentele sale într-un concept care traduce însăși dinamica societății: Involuție – Revoluție – Evoluție.

Vor fi 9 zile de festival, 23 de spectacole – teatru,  muzică, dans, teatru acrobatic la înălțime, teatru cu păpuși de mărimea unui om –, 4 lansări de carte, 2 mese rotunde etc. 

Evenimentul este organizat de Teatrul Național și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara. FEST-FDR2018 transformă orașul într-o scenă atotcuprinzătoare, care are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului Național, iubitorilor de teatru, dar și publicului ocazional, trecătorilor, tuturor celor care vor să trăiască împreună experiențe și emoții pozitive. Aceștia sunt  așteptați în Teatrul Național (la Sala Mare, Sala 2 și Studio „Uțu Strugari”), dar și în fața Teatrului Național, mai precis în Piața Victoriei și în Parcul Civic, lângă Sala 2.  La spectacolele în aer liber accesul este gratuit. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

 „Involuție – Revoluție – Evoluție este schema dialectică ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune că tema aleasă pentru această ediție a festivalului este una generoasă. Căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuția unui proces artistic, este imperios necesar să vorbești despre evoluția și (uneori) chiar despre revoluția stilistică a dramaturgiei românești actuale, care începe să se consolideze pas cu pas și care, îmbucurător, primește suflul proaspăt al unor noi condeie. Despre calitate, valoare și reprezentativ este vorba și în selecția europeană. Regizorii Luk Perceval și Milo Rau. Compania Zahrbat și Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski. Și cum, uneori, este suficientă doar enumerarea pentru a da imaginea întregului, putem spune: acesta este FEST-FDR2018”, afirmă Oana Borș, selecționerul și totodată coordonatorul FEST-FDR2018.

Concert Subcarpați și spectacol bazat pe piesa lui Csaba Székely

Prima zi a festivalului debutează cu spectacolul 10, un spectacol al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris în mass-media ca fiind un amestec – „ironic, trist, funny, uneori cinic și alteori pur și simplu frumos” și este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanți regizori români, având la bază piesa semnată de tânărul dramaturg Csaba Székely. „Pornită de la cele zece porunci din Vechiul Testament și concepută în sistem thriller, piesa 10 declanșează un proces de reflecție”, spune Radu Nica. Spectacolul începe la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național.

Tot sâmbătă, de la ora 21, în Parcul Civic, lângă Sala 2, are loc un eveniment cu o enormă rezonanță atât în plan local, cât și în plan național. Concertul Subcarpați închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, într-o întâlnire cu tradiția muzicală românească, pe ritmurile de hip-hop și electro, care au impus trupa Subcarpați ca una dintre cele mai importante nume ale culturii underground a României. Trei dintre participanții la Atelierul Identitate vor urca pe scenă, alături de Marius Andrei Alexe – Bean MC, și vor cânta împreună la caval.

Spectacol despre familiia tipică de români, pe muzica trupei Fără zahăr

Duminică,  de la ora 19, la Sala 2 este programat spectacolul Familia fără zahăr, o coproducție Teatrul Mic și Centrul Educațional „Replika” din București, un spectacol muzical despre „familia la români”, pe muzica și versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr. Ziua se încheie în aer liber, pe platoul din fața Teatrului Național, în Piața Victoriei, la ora 22,  cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălțime: Wanted, prezentat de compania italiană eVenti verticali. Wanted este un show de comedie vizuală și artă video la înălțime.  Creația video, teatrul și acrobația se întâlnesc într-un spectacol în care screening-ul 2D fuzionează cu mișcările reale, în "3D", ale actorilor-acrobați. Într-o lume ca din desenele animate, cei doi artiști se joacă de-a „hoții și vardiștii pe o scenă pe verticală, pornind într-o călătorie/aventură pe cât de aparent lipsită de sens, pe atât de comică, care probează limitele teatrului la înălțime. Spectacolul Wanted a avut reprezentații în toată Europa, în Statele Unite, Rusia și Taiwan.

Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.