După ce la Evaluarea naţională un subiect ambiguu a dat baremul peste cap, elevii care dau Bac-ul au emoţii să nu păţească la fel.
Absolvenţii de liceu încep probele scrise ale Bacalaureatului în plin scandal politic şi academic: se schimbă ministrul, şefii din Educaţie sunt preocupaţi de plagiatul premierului, iar inspectorii şi directorii de şcoli îşi simt funcţiile ameninţate de schimbările politice. În rândul elevilor, tensiunea a crescut după ce la Evaluarea naţională unul dintre subiecte a fost formulat ambiguu, iar pentru soluţionarea problemei a fost nevoie de modificarea baremului. "Nu ştim cum va fi cu subiectele de la Bac, pentru că ele au fost finalizate în aprilie. Sperăm să nu fie capcane ca la Evaluarea Naţională", a spus fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop. La probele scrise ale examenului vor participa peste 172.000 de elevi, iar toate sălile sunt supravegheate video, situaţie fără precedent în România.
Anul trecut, mai multe şcoli au organizat examenele fără camere video, bazându-se exclusiv pe vigilenţa profesorilor. În ceea ce priveşte colectarea fondurilor pentru protocol, secretarul de stat Stelian Fedorca a precizat că această practică nu va fi tolerată.
"Sancţiunile merg până la excluderea profesorilor din comisiile de examinare pentru o perioadă de la 1 la 5 ani", a spus el. Reamintim că anul trecut s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din istoria Bac-ului: doar jumătate dintre candidaţi au promovat examenul. Profesorii care colectează bani de la elevi pentru protocol vor fi excluşi din comisiile de examinare Calendarul examenului Probele scrise ale Bacalaureatului se vor încheia în data de 6 iulie şi se desfăşoară după următorul calendar:
- 2 iulie: Limba şi literatura română
- 3 iulie: Limba şi literatura maternă
- 4 iulie: Proba obligatorie a profilului
- 6 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării
- 8 iulie: Afişarea rezultatelor
- 9 iulie: Între orele 8.00 şi 12.00 se depun contestaţiile
- 10 -12 iulie: Soluţionarea contestaţiilor
- 13 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
Citiţi şi:
- Ecaterina Andronescu: "Nu intenţionez să produc cutremure în învăţământ". PLUS: VEZI ce crede despre plagiatul lui Ponta
- Ministrul Educaţiei instruieşte inspectorii şcolari înainte de BAC: "Sper să nu avem probleme ca la Evaluarea Naţională"
- Repetenţii examenelor naţionale: "părinţii" subiectelor. "De ce încurcă elevii cu chichiţe?"