Social-democrații ieșeni se pregătesc să-și excludă disidenții din partid. Biroul Permanent Județean al PSD Iași va stabili prin vot, cel mai târziu săptămâna viitoare, dacă îi exclude din partid pe primarul municipiului reședință de județ, Mihai Chirica, pe viceprimarul Iașiului, Gabriel Harabagiu, și pe fostul deputat PSD Sorin Iacoban.
Ședința are loc după ce Comisia de etică a organizaţiei judeţene a PSD Iaşi a recomandat, miercuri seară, conducerii filialei, excluderea celor trei precum şi sancţionarea cu avertisment a altor PSD-iști: Paul Boişteanu (președintele organizaţiei municipale PSD Iași) şi Gabriel Teodorescu (secretar executiv al organizaţiei muncipale).
Ei au intrat pe „lista neagră” a PSD Iași după ce au criticat, în mod repetat, în ultimii ani, deciziile conducerii centrale a partidului. Picătura care a umplut paharul a fost publicarea unui comunicat de presă de susținere a fostului premier Mihai Tudose, în perioada în care liderul PSD Liviu Dragnea forța demisia acestuia.
Mihai Chirica FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Frica de Iohannis
„Pe mine m-au întrebat în Comisia de Etică de ce am făcut pe 14 ianuarie un comunicat de presă de susținere a fostului premier Mihai Tudose. Le-am explicat că mi se pare un lucru normal să ne susținem propriul Guvern. În plus, nu aveam nicio garanție că vom continua să avem un Guvern în cazul demisiei premierului. Dacă președintele Klaus Iohannis nu mai agrea un nou premier de la noi?”, a povestit, ieri, pentru EVZ, fostul deputat PSD Sorin Iacoban.
Ceaușescu
„Nu se dorește un partid european, un partid transparent, un partid în care să vorbim liber. Se vrea un partid ca în anii ’50, cu execuții pentru cei care gândesc diferit. A mai fost unul care a avut dreptate mereu și știți cum a sfârșit în ’89”, a mai spus Iacoban despre Liviu Dragnea.
Spionii și hamsterul lui Dragnea
În timpul protestelor generate de OUG 13 privind modificarea legislației penale, site-ul Rise Project a publicat discuții private ale PSD-iștilor pe rețeaua WhatsApp. „Vreau să atrageți toți membrii de partid, fără Chirica de la Iași. Că e omul SIE. Nu v-am zis până acum. Și câte spune în stânga și-n dreapta, instigă”, a scris Dragnea în grupul de WhatsApp al PSD.
Întrebat, ulterior, de unde știe că Chirica e „omul SIE”, Dragnea a răspuns: „Asta, îmi cer scuze, dar nu pot să spun”. „Eu pun pariu pe hamsterul lui (Liviu Dragnea - n.r.) că nu e adevărat. Asta este declaraţia mea”, a reacționat, la acea vreme, Chirica.
Mister
Scandalul a rămas nerezolvat. SIE a trimis Comisiei parlamentare pentru controlul serviciului secret un punct de vedere, care nu a fost dat publicității pentru că este „secret de stat”.
Adrian Țuțuianu FOTO: MARIUS VALD
Greu de ucis: Țuțuianu și Ciolacu
După ce a forțat demisia senatorului Adrian Țuțuianu din funcția de ministru al Apărării și l-a dat pe acesta la o parte de la șefia Comisiei parlamentare de control al SRI, Liviu Dragnea i-a oferit funcția de vicepreședinte al Senatului. Surse din partid au explicat EVZ că Dragnea nu vrea să deschidă, în același timp, prea multe fronturi în partid și vrea să-și decapiteze criticii unul câte unul.
Potrivit surselor citate, Țuțuianu se bucură de o susținere puternică în organizația județeană PSD Dâmbovița, pe care o conduce, și o schimbare a acestuia din funcție a fost abandonată, pentru moment, de apropiații lui Dragnea. O variantă vehiculată era instalarea în fruntea PSD Dâmbovița a vicepremierului Rovana Plumb. Țuțuianu a intrat în vizorul lui Dragnea după ce a jucat alături de Tudose.
Liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, un alt aliat al fostului premier, a fost și el reprimit în conducerea Camerei Deputaților, unde ocupă un post de chestor. Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, și primarul Buzăului, Constantin Toma, sunt extrem de fideli lui Ciolacu, astfel că orice operațiune de la centru nu poate să prindă, momentan, rădăcini în Buzău, au spus pentru EVZ surse din PSD.
Banicioiu, retrogradat
Un alt membru PSD Iași, deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, a fost și el „pedepsit” după mai multe critici la adresa partidului în contextul ultimelor două schimbări de Guvern. Fost ministru al Sănătății, Bănicioiu i-a rămas fidel lui Victor Ponta, fostul premier exclus din partid.
PSD i-a retras, ieri, sprijinul lui Bănicioiu pentru funcția de președinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, în locul său fiind promovată Simona Bucura-Oprescu, deputat argeșean fidel lui Liviu Dragnea.
PSD Giurgiu, în flăcări: Bădălău-Mina-Dinu, la cuțite cu Dragnea - Cuc
Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, urmașul statutar al lui Liviu Dragnea în partid, a fost exclus din toate negocierile privind formarea noului Guvern, după ce se alăturase grupului de susținători ai fostului premier Tudose.
Surse din partid au relatat EVZ că Liviu Dragnea își dorește ca șefia organizației PSD Giurgiu, aflată în mâinile lui Bădălău, să fie preluată de fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, deputat PSD de Giurgiu.
Răzvan Cuc FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Tabere
De partea lui Bădălău se află finul acestuia, Marian Mina, președinte al Consiliului Județean Giurgiu, deputatul PSD Elena Dinu, dar și fostul ministru al Energiei, deputatul ALDE Toma Petcu. În tabăra lui Cuc se mai află deputatul PSD Andrei Ioan-Alexandru. Fost vicepreședinte al Senatului și locțiitor al lui Călin Popescu Tăriceanu la conducerea ședințelor forului superior al Parlamentului, Bădălău a pierdut aceste funcții la începutul acestui an.
Scenariu
În partid a început să se discute recent despre posibilitatea ca Liviu Dragnea să propună în Comitetul Executiv al PSD retragerea sprijinului politic pentru Bădălău cu scopul de a-l forța pe acesta să demisioneze și din ultima funcție de top din partid.
Inedit
În urma războiului dintre echipele Bădălău și Dragnea s-a ajuns la o situație inedită în PSD: deși organizația județeană PSD Giurgiu a luat 68% din voturi în alegerile parlamentare din 2016 și s-a clasat pe primul loc ca performață în partid, nu a obținut niciun ministru în cabinetul Viorica Dăncilă.