Incendiul de la Matei Balș. În saloane e frig, aerotermele sunt interzise. Ce probleme există cu oxigenul

Incendiul de la Matei Balș. În saloane e frig, aerotermele sunt interzise. Ce probleme există cu oxigenul

Incendiul de la Matei Balș nu poate fi explicat de managerul Maria Nițescu, care a vorbit pe larg despre problemele spitalului.

Aerotermele sunt strict interzise

În ceea ce privește sursele alternative de încălzire, acestea sunt interzise. „În instrucțiunile pentru pacienți, aparținători și vizitatori cu privire la prevenirea incendiilor, implementate din 2017, sunt clar interzise aparatele electrice de încălzire. Mie, personal, nu mi-a fost adusă la cunoștință o astfel de situație. Dar personalul spitalului nu are dreptul să percheziționeze pacienții sau pachetele primite de la familie.

Maria Nițescu a explicat și cum se poate ajunge la suprasaturație de oxigen.

„Dacă sunt trei pacienți cu infecție SARS-Cov-2 formă gravă, care au un necesar de 30 de litri de oxigen/min, se ajunge foarte ușor. Pacienții mai mănâncă, se mai duc la baie, chiar dacă sunt instruiți să nu părăsească patul cât sunt dependenți de oxigen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se întâmplă să mai scoată masca. Unii dintre pacienți, mai ales cei în vârstă, omit să cheme personalul, lăsând măștile deoparte cu robinetul deschis. Colegii mei au discuții în saloane pentru că pacienții nu prea deschid geamurile de teama frigului, deși acest lucru ar fi benefic pentru ventilarea corectă a salonului și eliminarea excesului de oxigen.

„E greu să lucrezi 5 ore în echipamentul de protecție specific”

Iar în Matei Balș sunt internate doar persoane cu forme medii, grave și foarte grave, toate necesitând foarte mult oxigen. Presiunea determinată de pandemie a suprasolicitat toată infrastructura spitalicească din România, a cărei stare o cunoaștem cu toții.”

Totodată, managerul a explicat că „Spitalul Matei Balș are autorizații PSI pentru laborator, bloc alimentar, Academia HIV/SIDA și administrație.

De ce s-a comunicat greu cu rudele pacienților prinși în incendiul de la Matei Balș? „Foile de observație ale pacienților au rămas în pavilion, unde avea loc ancheta. Noi am utilizat strict datele din softul spitalului privind pacienți. În acest program este trecut telefonul declarat de pacient la internare. Telefonul aparținătorilor/rudelor este trecut în foaia de observație.”, a explicat managerul.

Maria Nițescu a mai afirmat că nu are ce să-și reproșeze pentru scurta perioadă în care a manageriat spitalul. Și a mai afirmat că „Spre deosebire de o perioadă normală, condițiile de lucru ale personalului în contextul pandemiei sunt infinit mai grele. Oamenii sunt foarte obosiți și stresați. E greu să lucrezi 5 ore în echipamentul de protecție specific.”