Evenimentul Zilei > Actualitate > Incendiu violent în România, în miez de noapte. Peste 12 autospeciale au intervenit. A fost cea mai dificilă misiune. FOTO
Incendiu violent în România, în miez de noapte. Peste 12 autospeciale au intervenit. A fost cea mai dificilă misiune. FOTO

Incendiu violent în România, în miez de noapte. Peste 12 autospeciale au intervenit. A fost cea mai dificilă misiune. FOTO

Marți a fost o zi extrem de grea pentru Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş. Un incendiu a izbucnit la Centrul Comercial Transilvania, iar buteliile de gaz și materialele inflamabile aflate în depozit nu le-au făcut deloc misiunea ușoară pompierilor. Depozitul a fost distrus aproape în totalitate.

Marți noaptea, colonelul Călin Handrea, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea”, a mărturisit presei că incendiu de la Centrul Comercial Transilvania a fost una dintre cele mai dificile misiuni din cariera sa. În depozit se aflau numeroase butelii de gaz, alcool, spray-uri și multe alte materiale inflamabile care au întețit focul. Pagubele sunt uriașe, clădirea fiind distrusă aproape în totalitate.

„Încă nu am terminat această misiune foarte dificilă pentru că au fost extraordinar de multe substanţe combustibile în acest depozit. De asemenea există şi într-o parte şi în cealaltă extinderi ale depozitului în care sunt depozitate alte materiale, iar în depozitul care arde în continuare sunt foarte multe materiale combustibile, inflamabile, diversificate, au fost destul de înalte ca şi stive, deci a fost una dintre cele mai dificile pe care le-am avut în cariera mea.

Ştiam că există multe materiale, dar acum se pare că nici administratorul clădirii nu cunoştea exact, dar erau şi butelii de gaz, alcool, foarte multe spray-uri, materiale combustibile diverse în cantităţi mari. A ars aproape complet hala, iar noi am încercat şi până în acest moment am reuşit să protejăm vecinătăţile pentru că acesta a fost scopul de la bun început.

Când am ajuns, incendiul nu era cu flacără deschisă şi se manifesta mocnit, la interior s-a produs un fenomen de ardere probabil flashover, aşa se numeşte în termeni tehnici, care a dus la incendierea instantanee a întregii clădiri”, a precizat presei colonel Călin Handrea.

Misiune grea pentru pompierii ISU Mureș! Un depozit din apropierea centrului comercial era plin cu substanțe chimice

La începutul misiunii, mai mulți pompieri au intrat în incinta Centrului Comercial Transilvania pentru a lichida incendiul, însă șeful ISU Mureș a preconizat ceea ce urma să se întâmple și a decis să adopte o tactică defensivă. Conform informațiilor oferite de colonel, servanții din dispozitiv au fost retrași și, din fericire, nu au fost înregistrate victime în rândul salvatorilor.

Misiunea pompierilor a mai fost îngreunată și de un alt factor, în apropiere fiind un depozit cu substanțe chimice. Pentru a evita un incendiu și mai mare, echipele ISU s-au luptat cu flăcările pentru ca acestea să nu ajungă și la clădirile vecine.

„Am vorbit cu domnul patron, mi-a confirmat, a fost aici la faţa locului că nu există substanţe care să ducă la o explozie. Am solicitat forţe din alt judeţ. Există o autospecială de la Bistriţa care e la Sărmaşu acum şi ţine cumva locul colegilor noştri pentru că am adus forţele care erau cel mai apropiate de Târgu Mureş şi am mai solicitat încă una acum să o înlocuiască pe cea care e acum la Sărmaşu, pe care o chemăm înspre locul în care ne aflăm acum. Preconizăm că intervenţia va mai dura. Noi nu ne dorim asta, dar credem că până mâine la prânz probabil că va dura”, a susţinut col. Călin Handrea.

La fața locului a fost o adevărată desfășurare de forțe: șase autospeciale cu apă și spumă, o autospecială de 10.000 de litri, autoscări, ambulanțe, mașina de descarcerare, punct de comandă și punct logistic. „Suntem undeva la 12 autospeciale, iar ca număr de oameni în jur de 100, dacă nu mai bine. Şi toată comanda Inspectoratului e prezentă”, a precizat Handrea.

Conform informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al ISU Mureş, locotenent Dan Petru Daniel, incendiu a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgențe 112, în jurul orei 16.20. La fața locului s-au deplasat în primă fază pompierii de la Detaşamentul Târgu Mureş, apoi au fost solicitate alte autospeciale de la Punctul de lucru Luduş şi Secţia de Pompieri Sărmaşu.

„Întrucât în interior se aflau foarte multe materiale inflamabile, incendiul s-a manifestat cu foarte mare violenţă, iar după patru ore de intervenţie, plafonul depozitului s-a prăbuşit, iar prioritatea pompierilor este de a opri propagarea incendiului la celelalte depozite”, a menţionat lt. Dan Petru Daniel.