Incendiu gigantic în portul Beirut, la o lună de la explozia catastrofală

Incendiu gigantic în portul Beirut, la o lună de la explozia catastrofală

Un incendiu terifiant a izbucnit joi într-un depozit din portul Beirut, generând panică printre libanezii încă șocați de explozia mortală și devastatoare care a traumatizat capitala în urmă cu cinci săptămâni.

Coloanele groase de fum negru sunt vizibile din mai multe cartiere ale capitalei libaneze.

Incendiul devastează un depozit unde sunt stocate uleiul de motor și cauciucuri de mașină, a declarat armata libaneză într-un comunicat.

Potrivit BFMTV, sinistrul s-a declanșat chiar în apropierea locului unde au avut loc deflagrațiile devastatoare de la sfârșitul lunii august.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apărarea civilă și forțele armate se află la fața locului și încearcă să intervină. Riveranii și persoanele aflate în port au fost rugate să se îndepărteze de perimetrul incendiului.

La 3 septembrie, armata libaneză a anunțat că a descoperit containere în care se aflau peste patru tone de nitrat de amoniu, în port.

Deocamdată, autoritățile libaneze au declarat că nu se cunosc cauzele incendiului, care ar fi izbucnit în zona duty-free.

Potrivit Crucii Roșii libaneze, nu au fost înregistrați morți sau răniți.

Aproape 200 de oameni au murit și peste 4000 au fost răniți în urma exploziei de luna trecută din Beirut.

Președintele Michel Aoun a declarat că explozia a fost cauzată de 2.750 de tone de azotat de amoniu depozitate necorespunzător.

Șeful vămii, Badri Daher,  a declarat că agenția sa a solicitat eliminarea substanței chimice, dar „acest lucru nu s-a întâmplat”. Nitratul de amoniu este utilizat ca îngrășământ în agricultură și ca exploziv.

Specialiștii de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie estimează că explozia a avut aproximativ o zecime din puterea explozivă a bombei atomice căzute pe orașul japonez Hiroshima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost „fără îndoială una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie”.

Nitratul de amoniu a ajuns pe o navă cu steagul moldovenesc, Rhosus, care a intrat în portul Beirut după ce a suferit probleme tehnice în timpul călătoriei sale din Georgia în Mozambic, potrivit Shiparrested.com, care se ocupă de cazuri legale legate de transport.

Consiliul Suprem de Apărare din Liban a promis că cei considerați responsabili se vor confrunta cu „pedeapsa maximă” posibilă.

 

Foto: captura ecran/Twitter/Midi Libre