Pârjolul se apropie de Cernobîl. Pericol de poluare radioactivă?

Incendiile din Federația Rusă ameninţă să depășească granițele. La numai 60 de kilometri sud de centrala nucleară de la Cernobâl, în nordul Ucrainei, două hectare de vegetaţie sunt în flăcări.

"Nu este un pericol", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Incendiul a izbucnit ieri în localitatea Sosnivka, la 60 de kilometri nord de Kiev şi va fi stins astăzi sau mâine, dau asigurări autorităţile, potrivit AFP. Zona de securitate din jurul centralei de la Cernobâl, locul celei mai mari catastrofe nucleare în 1986, are o rază de 30 de kilometri. Ucraina este afectată, ca şi Rusia vecină, de o caniculă fără precedent. Incendiile au mistuit peste 300 de hectare de pădure din regiunea Briansk vestul Rusiei, la frontiera cu Ucraina şi Belarus, contaminată în urma catastrofei de la Cernobîl. Lucru ce provoacă temeri. Experţii ruşi susţin că nu este niciun pericol de poluare radioactivă. Totuşi, Aleksei Iablokov, ce se ocupă de probleme de ecologie în cadrul Consiliului de Securitate rus, a subliniat că particulele radioactive ar putea să se propage pe distanţe de sute de kilometri. "Propagarea se poate face, în funcţie de condiţiile meteorologice, pe o disanţă de sute de kilometri. Dacă regiunea Briansk ia foc, particulele pot ajunge până în regiunea Novgorod, la Moscova, sau, în anumite condiţii, în Europa de Est", a declarat Iablokov, citat de Interfax, notează Mediafax. Incendiile din Rusia pârjolesc economia Creşterea economică, dar şi popularitatea premierului Putin au de suferit de pe urma incendiilor şi a valului de caniculă din ultimele săptămâni. Pierderile provocate de incendiile devastatoare şi canicula fără precedent care au lovit Rusia în ultima perioadă s-ar putea ridica la 1% din produsul intern brut, echivalentul a 15 miliarde de euro, au avertizat economiştii ruşi. Aproape o treime din recolta previzionată pentru anul acesta a pierit în flăcările care au pârjolit sute de mii de hectare, în timp ce numeroase activităţi economice au fost paralizate fie din cauza norului gros de fum abătut deasupra principalelor oraşe industriale, fie a temperaturilor foarte ridicate.

De exemplu, căldura insuportabilă din unităţile de producţie i-a determinat pe managerii companiilor din sectorul auto, Avtovaz şi GAZ, să-şi închidă porţile timp de o lună. Aleksandr Morozov, economist- şef la subsidiara HSBC din Rusia, a avertizat că preconizata creştere economică de patru procente a economiei ruse ar putea stagna în cel de-al treilea trimestru al acestui an, potrivit "Financial Times". "Canicula i-a ajutat doar pe producătorii de îngheţată", a subliniat acesta.

Unele voci, printre care şi economiştii de la banca de investiţii Troika Dialog, susţin însă că aprecierile privind impactul incendiilor şi caniculei asupra economiei ruse sunt exagerate.

Putin ia o pauză de popularitate

Simpatia de care se bucura şeful executivului de la Moscova în rândul populaţiei a început să se distingă tot mai neclar prin fumul incendiilor. Un sondaj realizat de institutul FOM arată că popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut de la 69 la sută, cât măsura în ianuarie 2010, la 61 la sută.

Un alt studiu, efectuat de institutul Vtsiom, aşază popularitatea fostului lider de la Krem lin în jurul cifrei de 47 la sută, cu şase puncte în scădere comparativ cu un sondaj similar realizat la începutul anului.

Turul de forţă făcut de Putin în ultimele zile, după critici acide primite pe teren la de la populaţia sinistrată, nu s-a dovedit suficient pentru cel care ar putea candida din nou pentru prima funcţie în stat în 2012. Forumurile şi blogurile abun dă de critici la adresa lui Putin, în timp ce o parte din presa de la Moscova îi atrage atenţia că nu este plătit să stea la manşa unui avion, aşa cum s-a afişat recent, ci să organizeze "cum trebuie" operaţiunile de stingere a incendiilor.

MĂRTURIA UNUI STUDENT DE PESTE PRUT

"Nici la 150 km de Moscova nu am scăpat de fum"

Smogul rezultat din incendiile de proporţii s-a întins pe o rază de aproape 400 de kilometri în jurul Moscovei, a declarat pentru EVZ moldoveanul Nicolae Ciobanu, student la Universitatea Tehnică din capitala rusă.

"Acum situaţia a revenit la normal pentru că se pare că vântul şi-a schimbat direcţia, iar temperaturile au mai scăzut. Dar înainte nu distingeai mai departe de 100-150 de metri, mai ales la sfârşitul săptămânii trecute, când fumul a fost cel mai dens", a explicat acesta.

"În weekend am plecat din capitală şi ne-am dus într-un loc situat la 150 de kilometri de oraş. Nici acolo nu am scăpat însă de fum. Smogul s-a extins acum spre est, ajungând până şi deasupra oraşului Perm, din Munţii Urali", a adăugat el.

Oamenii de rând sunt revoltaţi de reacţia lentă a autorităţilor, a mai dezvăluit acesta. "Fac însă haz de necaz spunând că acum şi guvernanţii sunt nevoiţi să inhaleze fumul şi nu doar simplii cetăţeni", a povestit studentul moldovean.

Fumul care s-a abătut asupra capitalei ruse, un oraş cu zece milioane de locuitori, a dublat rata mortalităţii în ultimele zile, potrivit unor oficiali din primăria moscovită.

"Fumul s-a extins pe o rază de 400 km în jurul Moscovei, unde vizibilitatea a fost sub 100-150 m." NICOLAE CIOBANU, student la Moscova

PREOCUPARE. Un moscovit găseşte răgaz să facă fotografii FOTO: REUTERS