Evenimentul Zilei > Actualitate > Incalzirea globala – subiect tabu pentru politica americana
Incalzirea globala – subiect tabu pentru politica americana

Incalzirea globala – subiect tabu pentru politica americana

Un sondaj efectuat in randul cercetatorilor americani a relevat faptul ca 150 dintre oamenii de stiinta care se ocupau de problema schimbarii mediului au resimtit presiuni din partea clasei politice a SUA.

"Aproape jumatate dintre participantii la sondaj au auzit sau au fost supusi presiunilor politice, dorindu-se eliminarea din comunicatele de presa a sintagmelor "schimbarea climei", "incalzire globala" si a altor expresii similare" a declarat Francesca Grifo, directoarea Centrului pentru Biodiversitate si Conservare.

"Union of Concerned Scientists", o grupare care lupta pentru autonomia sectorului stiintific, a raportat peste 435 de intentii de "cenzurare" a rezultatelor cercetarilor stiintifice.

Un fost cercetator al guvernului SUA, Rick Piltz, a declarat ca a demisionat din postul sau dupa ce a fost fortat sa inceteze cercetarea in domeniul incalzirii globale.

Piltz a declarat ca in 2005 a fost supus presiunilor de catre Phil Cooney, de la Consiliul pentru Calitatea Mediului. In prezent, Cooney lucreaza pentru Exxon Mobil, o mare companie petroliera.

Compania a fost acuzata recent ca a finantat o campanie de dezinformare cu privire la incalzirea globala. UCS, impreuna cu academia stiintifica britanica Royal Society, au cerut Exxon sa inceteze sa "denatureze stiinta schimbarii climei".

Conducerea Exxon a declarat ca aceste acuzatii nu reprezinta decat o incercare de a pata numele companiei.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: