Evenimentul Zilei > International > Încăierarea care a şocat şi revoltat internetul. SOLFAT israelian înarmat contra FEMEI şi COPII | VIDEO şi FOTO
Încăierarea care a şocat şi revoltat internetul. SOLFAT israelian înarmat contra FEMEI şi COPII | VIDEO şi FOTO

Încăierarea care a şocat şi revoltat internetul. SOLFAT israelian înarmat contra FEMEI şi COPII | VIDEO şi FOTO

Încleştarea teribilă dintre un soldat israelian din Cisiordania şi mai multe palestiniene care l-au atacat, într-o încercare disperată şi extrem de riscantă de a salva un băiat de 11 ani cu mâna-n ghips, a făcut înconjurul lumii. Pentru cei care nu cunosc realitatea zilnică din zonă, scenele sunt de o încărcătură emoţională atât de tulburătoare încât mulţi s-au se îndoiesc de autenticitatea lor.

Bărbatul înhaţă copilul şi-l târăşte după el, printre stânci colţuroase, pentru a-l aresta pentru că aruncase cu pietre în forţele israeliene. Băiatul are una din mâini în ghips, mai multe răni pe picioare, ţipă de durere, este năduşit şi speriat. Se zbate încontinuu, dar braţele vânjoase ale soldatului îl ţin ca într-o menghină. Ţipetele lui atrag în zonă mai multe femei şi o copilă blondă, cu tricou roz, care se agită panicată şi îi explică militarului israelian că e „frăţiorul ei”. Acesta e însă hotărât să ia copilul cu el şi strigă încontinuu la camarazii săi, cerând întăriri. Începe o luptă disperată între palestiniene – printre care se afla şi mama copilului – şi soldatul înarmat şi cu cagulă, care trage copilul, îl smuceşte şi-l izbeşte de stânci. Femeile lovesc şi ele, îl muşcă şi smulg cagula de pe capul israelianului.  Încleştarea se opreşte în momentul în care în zonă îşi face apariţia un alt militar israelian, probabil superior al soldatului pocnit de palestiniene. Acestea recuperează copilul iar soldaţii părăsesc zona, nu înainte de a arunca în apropiere, parcă de ciudă şi frustare, o grenadă cu gaze lacrimogene.

Milioane de oameni au vizualizat imaginile şi mulţi şi-au exprimat indignarea. Au existat însă şi voci care au catalogat-o drept „manipulare a palestinienilor” pentru a câştiga simpatica opiniei publice.

Potrivit CNN, incidentul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în timpul unui protest organizat săptămânal de activiştii palestinieni din oraşul Nabi Saleh. Filmarea ar fi fost realizată chiar de tatăl copilului, Bassem Tamimi, un cunoscut activist local, care spune că s-a temută să intervină pentru că soldatul ar fi putut folosi arma împotriva copilului.  Fetiţa blondă din imagini este fiica acestuia, Ahed Tamimi, care, în ultimii ani, a apărut în mai multe înregistrări video lansând diverse provocări soldaţilor israelieni (video jos). Reprezentanţii armatei israeliene au declarat că au renunţat la arestarea copilul pentru a evita escaladarea violenţelor.