Se anunță zile grele pentru români. Februarie, luna deciziilor capitale. News Alert

Se anunță zile grele pentru români. Februarie, luna deciziilor capitale. News Alert

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că  Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 902,7 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 140 de luni, la un randament mediu de 4,50% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,23 miliarde de lei.

Potrivit BNR, statul vrea să atragă încă 105 de milioane de lei la randamentul stabilit luni, dar acest lucru se va produce marți, când este programată o licitaţie suplimentară.

Statul mai vrea 105 milioane lei

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,23 miliarde de lei. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 105 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna februarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Ce se întâmplă în februarie

Suma este identică cu cea programată pentru luna ianuarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Pe 20 februarie este programată o licitaţie pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 300 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile, data scadenţei fiind la 22 februarie 2021.

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (trei emisiuni), 600 de milioane lei, 500 milioane lei (două emisiuni) şi 400 milioane lei, potrivit agerpres.ro