Evenimentul Zilei > International > Încă o sfidare a lui Putin la adresa Occidentului. Rusia expulzează un consul invocând acte de spionaj
Încă o sfidare a lui Putin la adresa Occidentului. Rusia expulzează un consul invocând acte de spionaj

Încă o sfidare a lui Putin la adresa Occidentului. Rusia expulzează un consul invocând acte de spionaj

Președintele rus Vladiomir Putin pare hotărât să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție împotriva Occidentului.

În timp ce tensiunile dintre Rusia și NATO sunt la apogeu în Marea Neagră, Rusia a decis miercuri să-l expulzeze pe consulul Estoniei la Sankt Petersburg.

Acuzații de spionaj împotriva unui diplomat dintr-o țară membră NATO și UE

Diplomatul este acuzat că ar fi primit documente clasificate. Aceasta e cel mai recent act de ostilitate înregistrat între Rusia și Occident. În ultimele luni au existat o serie de expulzări diplomatice între Rusia și Occident, toate justificate prin acuzații de spionaj.

În ceea ce privește cazul consulului Estoniei la Sankt Petersburg, Serviciul de securitate al Rusiei afirmă că l-a reținut pe consulul Mart Latte în timp ce acesta primea documente clasificate de la un cetățean rus. Autoritățile ruse au anunțat că vor lua măsuri împotriva diplomatului din Estonia în conformitate cu dreptul internațional.

Consulul a fost declarat „persona non grata”

Într-o declarație făcută miercuri, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zakharova, a declarat că Latte a fost declarat „persona non grata” și că va trebui să părăsească Rusia în cel mult 48 de ore.

Maria Zakharovaa adăugat că Moscova a „depus un protest puternic” la ambasada Estoniei în Rusia împotriva „activităților de strângere de informații” ale diplomatului Latte.

Estonia respinge acuzațiile

Marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Estoniei, Aari Lemmik, a declarat pentru AFP că FSB l-a acuzat Latte că a intrat în posesia unor „materiale sensibile”. Lemmik a catalogat acuzațiile rușilor drept „complet nefondate” și a descris reținerea diplomatului drept „o provocare a autorităților ruse”.

De la începutul anului, Rusia și țările occidentale s-au angajat într-o serie de expulzări diplomatice și acuzații de spionaj reciproc, pe măsură ce tensiunile dintre cele două părți se mențin la un nivel înalt, scrie The Moscow Times.

În aprilie, Moscova a ordonat unui consul ucrainean la Sankt Petersburg să părăsească Rusia după ce FSB a spus că l-a prins încercând să obțină informații clasificate de la un cetățean rus.

Tot în aprilie, Moscova a expulzat, de asemenea, patru diplomați din statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania) răspunzând cu aceeași monedă valului de expulzări ale diplomaților ruși din Europa centrală și de est.

Statele baltice, care au făcut parte din URSS în era sovietică, se numără printre cei mai aprigi critici ai Rusiei de pe plan internațional.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: