Evenimentul Zilei > International > Incă o putere nucleară în Europa?! Scandal cu bombe atomice în Belgia
Incă o putere nucleară în Europa?! Scandal cu bombe atomice în Belgia

Incă o putere nucleară în Europa?! Scandal cu bombe atomice în Belgia

În Belgia a izbucnit un scandal după apariția unui document al Adunării Parlamentare a NATO cu privire la prezenţa bombelor nucleare americane în Flandra.

Un deputat ecologist a acuzat statul belgian de „încălcarea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare din 1968” în baza documentului care anunţă o viitoare versiune modernizată (B61-12) a bombelor nucleare B61 adăpostite la Kleine Brogel (nord), unde se află o bază aeriană militară belgiană.

„Este un secret al lui Polichinelle, toată lumea ştia în Belgia” că astfel de bombe sunt depozitate la această bază militară, a declarat pentru AFP deputatul Samuel Cogolati. Dar astăzi avem un raport oficial al NATO care ne spune acest adevăr în mod public, susţine el. „Prin urmare cerem o dezbatere în deplină transparenţă, trebuie să încetăm să mai minţim, să încetăm ipocrizia”, a adăugat acelaşi parlamentar belgian, potrivit Agerpres.

În acest raport semnat la 16 aprilie de către vicepreşedintele canadian al Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice, Joseph A. Day, sunt menţionate şase baze unde se află „circa 150 de bombe gravitaţionale B61” desfăşurate de SUA în Europa „în contextul NATO”.

Kleine-Brogel, în nordul olandofon al Belgiei, figurează pe această listă, alături de două baze în Italia (Aviano şi Ghedi-Torre), una în Germania (Büchel), o alta în Olanda (Volkel) şi una în Turcia (Incirlik), precizează documentul a cărui copie a fost obţinută de AFP. Documentul este citat şi de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Bombele destinate a fi îmbarcate la bordul unor avioane americane şi europene ce staţionează la aceste baze „se află sub control american şi pot fi utilizate doar cu aprobare prezidenţială” (în cazul dat a preşedintelui Donald Trump), potrivit textului.

NATO s-a distanţat de acest document, a cărui versiune cenzurată, în special în ce priveşte detalii de localizare, a fost postată pe internet săptămâna trecută. Raportul făcut public datează acum 11 iulie.

„Acesta nu este un document oficial al NATO”, ci ”un proiect de raport redactat de către parlamentari ai ţărilor membre”, a declarat agenţiei franceze de presă un responsabil al Alianţei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului belgian al Apărării, Didier Reynders, a refuzat să facă vreun comentariu la solicitarea AFP.

Încă la sfârşitul anilor 1980, un ministru belgian a recunoscut prezenţa armelor nucleare la baza Kleine-Brogel, unde operează un contingent al armatei americane.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.