Încă o molimă se îndreaptă către România. Focarul bate la ușa țării

Încă o molimă se îndreaptă către România. Focarul bate la ușa țării

Focar de gripă aviară. Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat marţi că a descoperit virusul gripei aviare la o fermă de curcani din apropiere de oraşul Nadudvar, estul Ungariei.

Autoritatea a precizat că a început sacrificarea celor aproximativ 11.800 de păsări de la ferma vizată şi la instituirea unor zone de protecţie şi de supraveghere.

Autoritatea veterinară din Ungaria a ordonat fermierilor să îşi ţină păsările în spaţii închise încă din luna noiembrie a anului trecut, având în vedere pericolul reprezentat de păsările migratoare.

Virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre la începutul lui 2014 în Asia şi la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa. Ultima dată când Ungaria s-a confruntat cu gripa aviară a fost la începutul lui 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise, scrie Agerpres.

pandemia de COVID-19 evoluează alte două epidemii, gripa aviară şi pesta porcină, care, deşi nu au efectele economice devastatoare ale acesteia,

Măști și echipamente de protecție

Organizația mondială pentru sănătate animală (OIE) a recomandat luni persoanelor care intră în contact cu păsări infectate cu grupa aviară H5N8 să poarte măști și echipamente de protecție, după ce Rusia a anunțat că a detectat pentru prima oară o transmisie a acestei tulpini de virus la oameni, scrie AFP.

„Ținând cont de riscul de infecție umană, este recomandat pentru persoanele care lucrează cu sau sunt în contact cu păsări infectate (sau suspecte de a fi infectate) de gripa aviară să poarte costume de protecție, în special măști, ochelari de protecție, mănuși și cizme", a precizat organizația internațională.

Autorităților rusești au anunțat că virusul a fost detectat la șapte persoane contaminate într-o fermă de păsări în sudul Rusiei, unde o epidemie de gripă aviară a fost observată în decembrie 2020.

„Deși nu este prima transmisie a gripei aviare la om semnalată în lume, este vorba de prima transmisie cunoscută a acestui subtip specific - H5N8", a subliniat OIE.