Inamicii facturilor la energie electrică. Ponturi pentru reducerea cheltuielilor

Inamicii facturilor la energie electrică. Ponturi pentru reducerea cheltuielilor

În mod uzual, o gospodărie compusă din doi adulți și doi copii plătește aproximativ 15 la sută din venitul mediu realizat lunar pentru plata utilităților.

Cum în acest an, prețurile la utilități au crescut agresiv, cu valori cuprinse între 27 și 33 la sută, la energie electrică și gaze naturale, acest lucru ne face să ne gândim cum să facem economii.

Specialiștii au câteva sfaturi pentru a face economie la energie electrică și ne învață cum să folosim marii consumatori dintr-o gospodărie, la un nivel cît mai eficient.

Cea mai mare economie la factura de energie electrică o facem dacă ne învățăm să stingem becurile atunci când plecăm dintr-o cameră. Stingând lumina în camerele unde nu stai, îți poate aduce o economie anuală de 250 de lei. De asemenea, este foarte important ca în camera în care te uiți la televizor să ții becul stins, și asta pentru că lumina care provine de la ecranul televizorului este suficientă pentru a vedea ce faci pe timp de noapte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru cei care vor să citească seara, specialiștii spun că este foarte benefic obiceiul germanilor, care se retrag într-un colț unde au o veioză cu un bec mic.

Un alt sfat se referă la becurile economice care trebuie montate peste tot în casă. Dacă folosiți becuri economice se poate face o economie de până la 60 lei pe an/bec. Suma economisită într-o gospodărie este una considerabilă.

Nu vă uitați încărcătoarele de telefoane în priză

Un mic inamic al facturilor de energie sunt încărcătoarele de telefoane sau tablete, lăsate în priză. Specialiștii vorbesc de energia risipită, care poate ajunge la un procent de 95 la sută.

Așadar, dupa ce îți încarci telefonul, asigura-te că scoți încărcătorul din priză. Acest lucru se aplică și pentru încărcarea altor device-uri, precum laptopurile sau tabletele. Dacă electrocasnicele nefolosite sunt scoase din priză, economia anuală poate fi de până la 180 lei/ an.

Mașina de spălat haine trebuie folosită eficient

De multe ori este inutil să folosim programe de spălat care depășesc durata a două ore. Specialiștii ne spun că trebuie să stabilim o zi pe săptămână când spălăm haine, iar acest lucru să se facă la capacitate maximă a cuvei mașinii de spălat.

De asemenea, folosirea unui program economic și o temperatură scăzută este eficientă în lupta pentru reducerea nivelului facturii la energie.

Frigiderul, un mare consumator

Frigiderul este un alt mare consumator de energie electrică, dar există câteva trucuri care pot duce la reducerea consumului de energie electrică.

În primul rând temperatura trebuie să fie setată între 1 și 4 grade Celsius, în timp ce a congelatorului, la -18 grade Celsius. Aceste temperaturi sunt ideale, iar orice exagerare duce la o creștere a consumului de energie. De exemplu, la congelator o temperatură de -19 grade duce la o creștere a consumului cu 15 la sută.

Dacă aveți un frigider mai vechi este foarte important ca acesta să fie dezghetaț constant, pentru a evita pornirea frigiderului de prea multe ori pe zi. De asemenea, frigiderul nu trebuie așezat lângă o sursă de căldură care îl face să consume mai multă energie electrică pentru a păstra temperaturile setate anterior.