Înalta Curte. Judecătoarea din dosarul transferurilor din fotbal, în fața sentinței finale

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar urma să pronunțe astăzi decizia definitivă în dosarul în care fosta judecătoare Geanina Terceanu, condamnată de Curtea de Apel București la 5 ani și 6 luni de închisoare, fiind acuzată că a primit aproape 200.000 de euro mită pentru a dispune achitarea inculpaților în dosarul transferurilor din fotbal.

Procesul se află în faza de apel, după ce Curtea de Apel București a aplicat, în noiembrie 2016, pedepse grele în acest dosar.Astfel, fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat la 7 ani și 4 luni închisoare, iar fratele său Victor Becali la 5 ani și 8 luni închisoare.

De asemenea, Cristian Borcea, fost președinte executiv al clubului de fotbal Dinamo, a primit 7 ani și 10 luni închisoare, iar Geanina Terceanu a luat 5 ani și 6 luni. Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 195.000 euro de la Geanina Terceanu, banii reprezentând mita primită de aceasta.

 

Potrivit procurorilor DNA, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul București, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbaliști, în care frații Becali și Cristian Borcea, alături de alți conducători din fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală. În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunțat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare față de toți inculpații, pe motiv că fapta nu există.

 

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunța această soluție de achitare, Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 — mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro. "Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată lui Terceanu de către inculpații Becali, iar suma de 10.000 de euro de către inculpatul Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiți în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiți de Terceanu la achiziționarea unei locuințe (al cărei preț total a fost de 93.000 euro)", susțin procurorii.

 

Ulterior, în martie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe cei implicați în dosarul transferurilor, desființând astfel soluția de achitare dată de judecătoarea Terceanu. În prezent, doar Cristian Borcea se mai află în detenție, restul fiind eliberați condiționat.