Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pedepse şi mai mici pentru inculpaţii din dosarul "Aurul Dacic 1"

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat astăzi prin sentinţă definitivă în dosarul "Aurul dacic 1", dosar întocmit în 2005 de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Inculpaţii au primit pedepse mult mai mici decât cele stabilite de instanţele anterioare. Asta pentru că în cazul unora dintre infracţiunile de care au fost acuzaţi a intervenit prescripţia, după ce noul Cod Penal a stabilit pedepse mai mici pentru acestea.

Iulian Ceia, cel despre care procurorii au susţinut că ar fi fost unul dintre liderii grupului care a scos din ţară ilegal mai multe brăţări dacice găsite în pădure, la 800 de metri distanţă de incinta sacră de la Sarmizegetusa Regia, a primit doi ani de închisoare. Instanţa a reţinut că, în cazul său, infracţiunile de tăinuire şi violare de domiciliu, au fost prescrise, conform informării furnizate de Biroul de Presă al ÎCCJ. Ciprian State Hidişan a primit 6 ani şi 4 luni de închisoare, Adrian Marcel Nistor s-a ales cu o pedeapsă de 6 şi 2 luni, în timp ce Ion Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula şi David Magda s-au ales fiecare cu pedepse de 5 ani de închisoare. Un alt inculpat în dosar, Ioan Petru Groza are de executat 3 ani şi 6 luni, iar Alberto Ioan Deak – 2 ani. Alţi doi inculpaţi au decedat de la momentul începerii anchetei şi până acum.

Pedepse mult mai mici decât cele iniţiale Dosarul "Aurul Dacic 1" a apărut public în 2005, când 13 indivizi din judeţul Hunedoara, erau acuzaţi de mai multe infracţiuni, de la constituire de grup organizat, şantaj sau trafic ilegal cu bunuri de patrimoniu până la infracţiuni cu violenţă. Aceştia au fost acuzaţi că au căutat, găsit şi scos ilegal din ţară mai multe brăţări dacice din aur, cu greutăţi cuprinse între 700 şi 1600 de grame, pentru recuperarea cărora statul a cheltuit apoi peste 6 milioane de euro. O primă sentinţă în acest dosar a fost dată de Tribunalul Hunedoara în decembrie 2009, la patru ani de la începerea procesului în instanţa de fond. Atunci, pedepsele stabilite de instanţă totalizau 104 ani de închisoare pentru 11 dintre inculpaţi. Iniţial Iulian Ceia a fost condamnat la 12 ani de închisoare, Ciprian Hidişan a primit 11, Ion Nedelcu, Adrian Nistor, Florin Nistor, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula şi David Magda au primit câte 10 ani de închisoare, în timp ce Ioan Groza şi Alberto Deak s-au ales cu 7 ani.

Au de plătit peste un milion de euro Anul trecut, Curtea de Apel alba l-a achitat pe Iulian Ceia pentru câteva dintre infracţiunile de care era acuzat, stabilind pentru acesta o pedeapsă de şapte ani cu executare. Ciprian Hidişan beneficiat şi el de o reducere a pedepsei cu un an, de la 11 la 10. Pentru ceilalţi inculpaţi, în majoritatea cazurilor, s-au menţinut pedepsele stabilite de instanţa de fond. Decizia de astăzi a Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei date de Curtea de Apel Alba, care spunea că Hidişan Ciprian State, Nedelcu Ion, Nistor Ioan Florin şi Nistor Adrian Marcel "să restituie părţii civile (MINISTERUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL) în natură bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 1.115.760 Eur în lei la data plăţii. Totodată, Curtea de Apel Alba Iulia obligă pe inculpaţii Magda David, Zerkula Mihai, Nedelcu Mugu Niu şi Ceia Iulian să restituie părţii civile bunurile sustrase sau să plătească acesteia, în solidar, contravaloarea sumei de 446.304 Eur, în lei la data plăţii, inculpatul Ceia Iulian în limita sumei de 223.152 Eur ( contravaloarea în lei la data plăţii)".

În ultimii ani, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba au întocmit în total patru dosare ce vizează fenomenul braconajului arheologic din Munţii Orăştiei, zeci de persoane fiind acuzate de mai multe infracţiuni.