Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca dosarul lui Victor Ponta, în care este judecat pentru fapte asimilate celor de corupție, să nu fie rejudecat de la zero, ci să fie trimis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Judecătorii români au cerut CJUE să se pronunțe în legătură cu posibilitatea de a ignora decizia Curții Constituționale a României, care se referă la nelegala compunere a completelor de judecată. ”Trebuie interpretate în sensul că se opun adoptării unei decizii de către un organ exterior puterii judecătoreşti, Curtea Constituţională a României, care impune de plano rejudecarea tuturor cauzelor de corupţie soluţionate de secţia penală a instanţei supreme în primă instanţă, într-o perioadă determinată (2003-ianuarie 2019), aflate în calea de atac a apelului”, este una din întrebările pe care magistrații Curții Supreme o adresează CJUE.
Dacă răspunsul este unul pozitiv, procesul lui Ponta se va relua de la zero, pe motivul de nelegală compunere a instanței de judecată. În schimb, dacă răspunsul este negativ, în sensul în care se poate ignora decizia Curții Constituționale, apelul lui Ponta se va judeca.
Ponta a fost trimis în judecată în celebrul dosar Turceni - Rovinari, și a fost achitat la completul de trei judecători. În acest dosar, mai este judecat și fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova.
În ultima vreme, mai multe dosare de corupție, aflate pe rolul Instanței Supreme au fost trimise la CJUE pentru a răspunde la întrebarea dacă decizia Curții Constituționale, o instanță din afara spectrului judiciar, trebuie sau nu să fie respectată.