Înalta Curte a respins definitiv recursul partenerului de afaceri a lui Mazăre

Înalta Curte a respins definitiv recursul partenerului de afaceri a lui Mazăre

Fostul partener de afaceri al lui Radu Mazăre, israelianul Avraham Morgenstern, a pierdut definitiv ultima cale de atac împotriva condamnării de 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins recursul în casație declarat împotriva deciziei de condamnare, ceea ce înseamnă că următoarea instanță unde Morgenstern își poate încerca norocul este CEDO.

„Respinge cererea de recurs în casație formulată de inculpaţii Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures SRL împotriva deciziei penale nr. 1049/A din data de 11 august 2017 a Curţii de Apel București – Secţia I penală. Obligă recurenţii inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă.”, se arată în minuta ICCJ.

Avraham Morgenstern este unul dintre fugarii României, alături de Alexander Adamescu, Puiu Popoviciu sau Cristian Rizea. Patronul Shapir Structures a fost reținut în Argentina dar nu a fost încă repatriat.

În 11 august, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern la 8 ani de închisoare, iar firma acestuia, SC Shapir Structures SRL, va trebui să achite statului suma de 320.000 de lei, decizia fiind definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avraham Morgenstern era, însă, dispărut, deşi se afla sub control judiciar, în data de 8 mai el prezentându-se pentru ultima dată la poliţie, conform termenilor controlului judiciar, iar în 13 iunie Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele său.

În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 - 2014, Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.

Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA.

La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures S.R.L., în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane lei şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.