Înainte de Brâncuși. Un arhitect transformă în opere de artă obiectele din gospodăria țărănească

Înainte de Brâncuși. Un arhitect transformă în opere de artă obiectele din gospodăria țărănească

Un arhitect reinventează din obiecte vechi din gospodărie, care l-au inspirat pe Brâncuși în unele din operele sale, opere de artă de sine stătătoare.

Arhitectul timișorean Mihai-Corneliu Donici propune o expozițiue de etnosculptură, care reunește obiecte din lemn, vechi, folosite acasă de țăranii români. A colecționat, din sate, vechi artefacte populare pe care le-a transformat în opera de artă complexe cu valoare exclusiv estetică.

În perioada 26 mai – 18 iunie, Institutul Francez din Timișoara (bd. C.D.Loga nr.46) găzduiește expoziția „Avant Brâncuși [brɨnkuʃi]”, care prefigurează lumea formelor brâncușiene într-un melanj cultural româno-francez.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Brâncuși este artist francez de origine română, cum se afirmă în spațiul cultural francez, sau este artist  român afirmat în atmosfera fertilă a începutului de secol XX din Paris? Artefacte din cultura populară românească, obiecte de lemn care și-au pierdut utilitatea, dar păstrează urma meșterului, șlefuite în zeci de ani de folosire,  sunt asamblate sau puse în situația de a prefigura lumea formelor brâncușiene, prin tehnica ready made”, argumentează Donici.

Proiectul cultural ”Etnosculptura” se află la al patrulea eveniment public, după  expozițiile ”Înainte de Brâncuși” (Galeria Triade, 2013), ”10 Meșteri” (Filarmonica Banatul, 2014) și ”Mecanismele nedescoperite de Leonardo” (Galeria Pygmalion 2014).

În iunie 2015, expoziția ”Avant Brâncuși [brɨnkuʃi]” va fi itinerată la Muzeul de Artă Târgu-Jiu, Centrul Cultural Constantin Brâncuși.