Deși Constituția României este clară și garantează dreptul cetățenilor de a se informa și de a fi informați, președintele Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Băldean (foto) a emis un ordin abuziv care interzice accesul jurnaliștilor în Palatul de Justiție din Cluj Napoca, în fiecare zi după ora 15.30 și în zilele de sâmbătă și duminică.
De exemplu, sâmbătă, 27 februarie, de la ora 11.30 a început procesul prin care procurorii DIICOT Sălaj solicită arestarea unui magistrat, a unui polițist, a doi oameni de afaceri, a unui inspector școlar șef și a unei tinere care fost ajutată la examenul de bacalaureat.
Judecătorul în cauză ar fi actualul vicepreședinte al Tribunalului Sălaj, Patrițiu Dărăban care i-ar fi ajutat pe oamenii de afaceri din Sălaj, Ioan Hulubei și Ioan Galiș, a căror firme se află în procedura insolvenței, judector sindic fiind desemnat chiar judecătorul Dărăban.
Accesul jurnaliștilor a fost interzis de jandarmii care asigurau paza Palatului de Justiție, pe motiv că președintele Curții de Apel Cluja a dispus așa.
Purtătorul de cuvânt al instanței, Adrian Dănilă a declarat că la finalul dezbaterilor va fi emis un comunicat.
Accesul jurnaliștilor in Palatul de Justiție interzis
După ce a câștigat concursul de președinte al Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Băldean a interzis jurnaliștilor în clădirea în care funcționează Judecătoria Cluj Napoca, Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, în afara orelor de program și în zilele de sâmbătă și duminică.
Cu alte cuvinte, dacă un proces de interes public cum este cel care se referă la persoanele din Sălaj, ziariștii ar trebui să se informeze de pe stâlpii din fața Curții de Apel Cluj.
Nici măcar panoul public cu datele procesului, care se află la sala unde se dezbate cererea de arestare, nu poate fi consultat de către jurnaliști.
Constituția este anexă pentru șefa Curții de Apel Cluj
Ordinul semnat de judecătorul Denisa Băldean contravine flagrant Constituției României. Este puțin probabil ca președintele Curții de Apel Cluj să nu fi citit Constituția România cum este și mai improbabil să nu cunoască prevederile actului fundamental al României.
La articolul 30, Constituția României vorbește de libertatea presei și stabilește că ”cenzura de orice fel este interzisă”. Cum altfel s-ar putea numi decât cenzură, ordinul de interzicere a prezenței jurnaliștilor la dezbaterea unor dosare de interes public.
De asemenea, articolul 31 din Constiție este și mai clar. ”Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal. (3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională”, se mai arată în Constituția României.
O simplă lectură a celor două articole din Constituție și apoi, a ordinului semnat de judecătorul Denisa Băldean, arată că în România există drepturi doar pe hârtie dar când vine vorba despre respectarea acestora, un simplu ordin semnat de un președinte de curte de apel, este cu mult mai puternic decât Constituția României, legea cu cea mai mare forță din România.