Frontiera siriano-irakiană a devenit, de asemenea, o zonă de adunare pentru atacurile ISIS în ambele țări, dar mai cu seamă în Siria.

Raportul Pentagonului a indicat că cooperarea SUA cu Forțele Democrate Siriene, în special pentru a preveni controlul ISIS asupra infrastructurii petroliere, a continuat în ciuda pandemiei și invaziei militare turcești în Siria, și ocuparea zonei din nord-estul acestei țări, în octombrie 2019, care a vizat zone administrate de kurzi.

Coloana vertebrală a Forțelor Democrate Siriene sunt Unitățile de protecție a populației kurde (YPG) pe care Turcia le consideră a fi un grup „terorist”.

Pentagonul arată că incursiunile Turciei nu au avut impact asupra înfrângerii operațiunilor ISIS în acest trimestru, dar a spus că tensiunile persistente între armata turcă și SDF au continuat să deturneze „atenția și resursele SDF în lupta împotriva ISIS”.

În prezent, nu există dovezi că diferențele aparent ireconciliabile dintre Statele Unite, Turcia și SDF în Siria s-au îmbunătățit începând cu luna martie.

În Irak, bătălia împotriva ISIS rămâne în centrul cooperării de securitate SUA-Irak, și poate fi chiar baza unei strategii și a unei alianțe regionale de luptă împotriva extremismului.

În Siria, Statele Unite nu au un partener guvernamental și au grade diferite de tensiune cu Rusia, Turcia și Iran.

Forțele americane lucrează într-un mediu de conflict complex, în care riscul de calcul și de escaladare care implică Statele Unite, Rusia, Siria, Turcia, Iran și diferite alte grupări armate și teroriste rămâne ridicat, după cum subliniază raportul Pentagonului.

Având în vedere aceste complexități, accentul pus pe ISIS rămâne în centrul strategiei regionale americane. Sunt multe de construit, în special cu noul guvern irakian în dialogul strategic al lunii viitoare.

În Siria imaginea este mai încețoșată, deoarece diferențele dintre Forțele Democrate Siriene, aliat al SUA, și Turcia, aliat NATO, rămân ireconciliabile.

Raportul de la Pentagon notează că „amenințarea existențială” pentru SDF „nu mai este ISIS, ci Turcia”.
În cazul în care va exista o bulversare a diplomației în Siria, probabil că va veni la nivel prezidențial, de la Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin.

PAGINA ANTERIOARA