Mii de oameni sunt puși pe drumuri de un sistem judiciar care nu reușește să găsească soluții în cazul unor Judecătorii care au rămas fără judecători.
Președintele Asociației Judecătorilor din România, judecătorul Sergiu Rus atrage atenția asupra unui fenomen care tinde să se extindă la judecătoriile situate în orașe mici, dar care deservesc zecii de mii de cetățeni.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociația Judecătorilor din România, la Judecătoria Dragomirești, județul Maramureș, judecătorie din cadrul Curții de Apel Cluj, în curând nu va mai funcționa niciun judecător. „În prezent, în cadrul acestei instanţe funcţioneaza un judecător definitiv şi un judecător stagiar, în sine o combinaţie numerică total insuficientă pentru funcţionarea unei instanţe, inadecvare vizibilă cu atât mai mult acum când ambii judecători sunt pe cale să părăsească instanţa în favoarea altor judecătorii”, susține judecătorul Sergiu Rus.
Președintele AJR mai spune că s-a ajuns a această situație gravă din cauza lipsei unei viziuni în politica de personal şi în finanţarea actului de justiție, din partea Ministerului Justiţiei, care nu utilizează indicatori de ansamblu şi criterii care să permită o alocare optimă a resurselor. ”Această lipsă de viziune a făcut ca schemele de personal de la judecătorii au fost descompletate în favoarea îngroşării schemelor curţilor de apel - majorate continuu în ultima vreme -, adevăratele receptoare de bunăstare bugetară şi beneficiare ale unui model ambiguu de repartizare a unor resurse finite”.
O finanțare fără logică
Foarte ferm în declarații, judecătorul Sergiu Rus, care activează la Curtea de Apel Cluj, mai spune că pentru fiecare curte de apel a fost asigurat cu număr suficient de judecători şi un sediu impozant, în detrimentul Judecătoriilor subfinanţate, fără sedii sau cu sedii aflate într-o stare deplorabilă, fără o acoperire satfisfăcătoare a necesităţilor materiale şi de personal. ”Bineînţeles, instanţele superioare au o putere de negociere mult mai mare, care lipseşte instanţelor de prim grad mai ales când acestea funcţionează în localităţi mici, cum este Dragomireştiul; instanţele mari şi puternice consumă peste medie tocmai pentru că există instanţe mici care nu ajung niciodată la nivelul mediu. Deşi per ansamblu sumele alocate de buget justiţiei nu sunt lipsite de importanţă, având în vedere că sunt favorizate instanţele reşedinţelor de judeţ şi instanţele de grad înalt, respectiv curţile de apel, aceste sume ajung în mică măsură acolo unde este cea mai mare nevoie”, mai spune Sergiu Rus.
Cârpeli din mers
Magistratul a mai dat exemplul Curții de Apel Cluj care a cerut rearendarea teritorială a unui judecătorii cum este cea de la Huedin. De exemplu, comuna Gilău, județul Cluj, a fost arondată la Judecătoria Huedin, unde deși a crescut veritiginos numărul de dosare, numărul de judecători a rămas același. ”Dragomireşti nu este decât un exemplu, nefericit şi extrem, al acestei mentalităţi de cârpeli din mers, de aplicare de petice la nesfârşit, de perpetuă improvizare, de lipsă a unei abordări sistemice şi al irezistibilei şi nepedepsibilei tentaţii de a utiliza resursele întregului mai degrabă pentru centru, decât pentru periferie”, mai spune magistratul.