În România ajung droguri de pe Darknet, „rețeaua morții” folosită de teroriștii ISIS

Traficanții de droguri din România au început să folosească, tot mai des, Internetul ascuns, aşa numitul Darknet, o piață online pe care poți găsi arme, pornografie, asasini plătiţi, falsificări de acte, rețete de fabricat otrăvuri, bombe etc.

 

De mai bine de un an, autoritățile române au intrat în alertă după ce au întâlnit cazuri în care tineri din diferite locuri ale țării folosesc această „piață a morții”, pentru a cumpăra stupefiante. Cel mai recent exemplu este acțiunea desfășurată, ieri, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Timișoara, în urma căreia polițiștii de la Crimă Organizată și cei de la Direcția Operațiuni Speciale (DOS) au destructurat o vastă rețea care se aproviziona de pe rețeaua de internet folosită chiar și de teroriștii ISIS. Un număr de 68 de percheziţii au fost efectuate pe raza județelor Timiş, Arad, Caraș- Severin și Hunedoara în urma cărora a fost destructurat un grup infracțional organizat, format din 58 de persoane, specializat în trafic internațional de droguri.

Rețea formată într-un club

Ancheta oamenilor legii a scos la iveală faptul că „Rețeaua Transilvania” a luat ființă, în octombrie 2015, într-un club din Timișoara frecventat de consumatorii de droguri. Printr-un sistem de relații, format din apropiați și persoane de încredere, traficanții au conceput un plan prin care se aprovizionau cu amfetamină, ecstasy, ciuperci halucinogene sau cannabis. Furnizorii se ocupau cu achiziționarea drogurilor fie prin intermediul Darknet, fie le aduceau din Olanda. În perioada octombrie 2016 - ianuarie 2017, anchetatorii au reperat şase colete conţinând droguri de mare risc, comandate pe Darknet. De asemenea, în cursul lunii decembrie 2016, doi traficanți au fost surprinşi în timp ce introduceau în ţară un kilogram de amfetamină şi peste 1000 pastile ecstasy. Au fost găsite și culturi de cannabis, amenajate pe raza a mai multor localități de la marginea Timișoarei. Distribuția drogurilor se făcea prin intermediul cercurilor de cunoscuți create în jurul dealerilor, care preluau marfa de la furnizori și o vindeau în cluburi sau pe străzi, în multe județe din România. La audieri, procurorii DIICOT au adus, aseară, 80 de persoane, membri ai rețelei și consumatori.