Editura Evenimentul si Capital

În premieră, o comisie a Consiliului Europei se întrunește în România. Reuninea dă curaj maghiarilor

Autor: | | 8 Comentarii | 1645 Vizualizari

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei se va reuni, în premieră în România, între 30 și 31 mai 2018, la Băile Bálványos, la invitația Consiliului Județean Covasna. În prima zi va avea loc reuniunea comisiei de specialitate, iar în a doua zi se va desfăşura conferinţa internaţională intitulată „Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”. În cadrul reuniunii comisiei de specialitate de la Bálványos, se desfăşoară pregătirea raportului privind utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale.

Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, care îndeplineşte anul acesta şi funcţia de vicepreşedinte al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, a vorbit despre avantajele dezvoltării unui sistem relaţional european în cadrul acestui for comunitar. „Eu consider că rolul Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei se consolidează, deoarece este vorba de cinci sute de regiuni. Concepţia potrivit căreia unele aspiraţii regionale ar constitui o ameninţare la adresa structurilor statului este incorectă iar în cadrul Congresului există, de asemenea, un consens în ceea ce priveşte necesitatea unui dialog la nivel regional. Prin ignorarea problemei Ţinutului Secuiesc se împiedică dezvoltarea și a celorlalte regiuni din România, dar cu toate aceste se alege mai degrabă trecerea sub tăcere, pentru ca acest aspect să nu constituie un precedent. Acesta este motivul pentru care, în România, nu există regiuni puternice, ceea ce reprezintă şi un dezavantaj economic”, a arătat vicepreşedintele CJ Covasna.

Statul român se împotrivește cu încrâncenare comunității maghiare

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, susține că opinia publică internațională nu cunoaște situația reală din România. „Prin acest eveniment dorim să informăm opinia publică internaţională că deși în plan extern statul promovează, în contextul diferitelor legi, cât de bine a rezolvat România situaţia minorităților naţionale, însă noi, cei care ne confruntăm, în practică, cu această situație, avem o părere diferită. Dacă nu vom fi noi cei care să formulăm modul în care vrem să trăim și să ne stabilim, să realizăm obiectivele noastre în administraţiile locale şi regionale, o vor face alții pentru noi. Experienţele din ultimii o sută de ani demonstrează că modul în care alţii doresc să trăim ar însemna dispariția noastră”, a spus el.

Întrunirea Comisiei de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în România este o premieră. „Organizarea unor astfel de evenimente este firească, face parte din normalitate deoarece diferitele organisme ale Consiliului Europei efectuează în mod regulat vizite în numeroase state membre ale Europei şi sunt bine primite de autorităţile locale şi guvernele respective. La noi, însă, un astfel de eveniment nu este văzut cu ochi buni de către autorități deoarece evocă probleme sensibile şi incomode pentru statul român”, a arătat Vincze Loránt, președintele FUEN. Potrivit acestuia, România se izolează tot mai mult prin adoptarea poziţiilor reticente față de dezideratele comunității maghiare. „În Europa, mulţi se întreabă care este problema statului român de se împotrivește cu atâta încrâncenare la orice semnal al comunității maghiare din România, în loc să abordeze doleanțele prin cooperare și bunăvoință, ceea ce ar face ca minoritatea maghiară să se simtă bine pe pământul natal. Este şi în interesul statului, pe termen lung, ca persoanele aparținând minorităților autohtone să se simtă acasă și să contribuie la consolidarea societăţii în care trăiesc”, a spus Vincze.

Acordarea statutului de limbă regională limbii maghiare

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate