ÎN PRAG DE REVOLTĂ. Sute de angajaţi disponibilizaţi, cu banii luaţi doar pe hârtie

Sute de disponibilizaţi de Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea sunt în pragul unei revolte după ce au aflat din fişele fiscale pe 2013 că şi-au primit integral plăţile compensatorii, iar compania chiar a achitat impozitele aferente.

De trei zile se plimbă de la o instituţie a statului la alta pentru a cere explicaţii. “Pe hârtie ne-am primit integral salariile compensatorii încă de anul trecut. Scrie negru pe alb pe fişele fiscale. Am fost o mie daţi afară şi fiecare are de primit între 50.000 şi 80.000 de lei plăţi compensatorii. Sume din care n-am văzut un leu”, a spus Nonica Subţirelu, unul dintre disponibilizaţi.

Potrivit adeverinţelor fiscale puse la dispoziţie de ANAF, ei au realizat venituri mari în 2013 motiv petru care mulţi si-au pierdut dreptul la ajutoare sociale sau burse de studii pentru copii. Revoltaţi, oamenii au angajat un avocat şi au depus plângeri la DIICOT, acuzând conducerea companiei de fals în inscrisuri oficiale.

“Din acte rezultă că am încasat 79.000 de lei, în realitatea eu n-am vazut un leu din bani ăştia. Din cauza acestui act official mi-a fost respins dosarul de ajutor social, Şase oameni trăim din venitul meu in completare care este de 1.000 de lei“,  a spus Nicolae Burdoază, fost angajat de la Oltchim.

Un alt fost angajat, G.B, este bolnav de cancer, a fost dat afară când era internat în spital. “În cazul meu consider că s-a încălcat flagrant codul muncii. M-am revoltat degeaba la vremea respctivă. Si acum mă revolt degeaba pentru că în hârtiile  lor sunt mai bogat cu aproape 60.000 de lei, iar în realitatea nu am bani de medicamente şi să merg la spital. Pentru ei sunt unul care oricum crapă”, a declarat fostul angajat.

Reprezentantii combinatului susţin  “că totul este legal chiar dacă impozitele înca nu au fost virate către bugetul statului”. Codul fiscal prevede ca orice venit care a fost  sau urmează să fie plătit să se impoziteze si să fie raporatat la  FISC.  

La plecarea din companie în actele muncitorilor au fost trecute sumele ce urmează a fi incasate şi de aceea au apărut ca venituri realizate în 2013.

Salariile compensatorii ale foştilor angajatii au intrat la masa credala si nu pot fi platite înainte de privatizarea societăţii de stat anunţată pentru  6 iunie.   Combinatul este in insolvenţă şi are datorii de peste 800 de milioane de euro.