În plină pandemie, China negociază cu ONU. Sunt informaţii foarte sensibile

În plină pandemie, China negociază cu ONU. Sunt informaţii foarte sensibile Sursa: Arhiva EVZ

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat recent, în cadrul unui interviu acordat CBC, că ONU poartă „negocieri serioase” cu China pentru accesul neîngrădit în regiunea Xinjiang, în care se doreşte verificarea informaţiilor despre persecutarea uigurilor.

Anunţul a fost lansat duminică de Antonio Guterres. Aceste informaţii vin la o lună după declaraţiile Înaltului Comisar pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet.

Aceasta declara în februarie că rapoartele despre detenţia arbitrară, maltratarea, violenţa sexuală şi munca forţată în Xinjiang au impus evaluarea completă şi independentă.

Totodată, Bachelet a subliniat că au început discuţiile pentru organizarea unei vizite în regiunea chineză vizată, dar nu s-a ajuns încă la un acord. Acum, Guterres a devoalat că vizita lui Bachelet „este negociată în prezent între biroul Înaltului Comisar şi autorităţile chineze”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată ce a spus secretarul general al ONU în interviul difuzat în emisiunea Rosemary Barton Live, realizată la Canadian Broadcasting Corp. „Şi sper că vor ajunge în curând la un acord şi comisarul pentru drepturile omului va putea vizita China fără restricţii sau limitări”, a declarat Antonio Guterres.

Aşa cum era de aşteptat, Beijingul nu a primit bine criticile referitoare la tratamentul minorităţii uigure. Guvernul comunist a anunţat sâmbătă sancţiuni împotriva a doi oficiali americani pentru drepturile religioase şi a unui parlamentar canadian. Cel din urmă a denunţat modul în care Beijingul a tratat uigurii şi minorităţile.

În plină pandemie, China negociază cu ONU

ONU

Cu privire la avansarea negocierilor pentru vizita de verificare în China, activiştii şi-au exprimat scepticismul. Guvernul chinez neagă acuzaţiile şi a transmis că oamenii din toate grupurile etnice din Xinjiang, dar şi din regiunea tibetană se bucură de libertăţi pe scară largă, conform cbc.ca.

Altfel, experta ONU în drepturile omului, raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Agnes Callamard, a fost numită la conducerea Amnesty International.

„Acolo unde guvernele şi corporaţiile încearcă să îi reducă la tăcere pe cei care vorbesc împotriva abuzurilor lor, să ascundă adevărul şi să submineze sau să respingă normele privind drepturile omului, investigaţiile riguroase şi campaniile fără compromisuri ale Amnesty International sunt mai vitale ca niciodată”, a declarat Callamard.

În trecut, ea a lucrat pentru Amnesty Internaţional în perioada 1995-2001, iar acum a preluat postul de la secretarul general interimar al Amnesty, Julie Verhaar.